Obavijesti Video Pretražite Navigacija
muči ih predator

Ribari ogorčeni zbog američke invazivne vrste koja im uništava posao: "Evo, vidite kako on nju drži, može je prepoloviti"

Ulovljeni rakovi (Foto: Dnevnik.hr)
Ulovljeni rakovi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Veliki plavi rak (Foto: Dnevnik.hr) Veliki plavi rak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Plavi rak drži običnoga (Foto: Dnevnik.hr) Plavi rak drži običnoga (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Plavi rak (Foto: Dnevnik.hr) Plavi rak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ulovljeni rakovi (Foto: Dnevnik.hr) Ulovljeni rakovi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Ribar Ante Kaleb (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Struka kaže kako je američki plavi rak delicija pa bi mogao imati velik gospodarski potencijal, dok se lokalni neretvanski ribari tuže da im taj predator uništava opremu i ulov.

Ribari iz donje Neretve ogorčeni su jer se plavi rak koji je tamo stigao još prije 50 godina toliko razmnožio da uništava sve ostalo. U vrši ribara tako se osim nešto sitne ribe i orada nalazi i američki plavi rak koji u svojim kliještima drži jegulju.

Pročitajte i ovo Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 4 stigli ronioci Potraga za nestalim ribarima: Pronađeno je nešto na 27 metara dubine Ilustracija Oglasilo se Ministarstvo Nastavlja se potraga za nestalim ribarima, objavljeni detalji: Angažiran zrakoplov, uključeni i Talijani

„Evo, vidite kako on nju drži, ona je nemoćna kad on nju stisne“, gotovo očajnim glasom govori ribar iz Rogotina Ante Kaleb koji kaže kako plavi rak izjeda sve – od mreža i vrša do drugih morskih stanara. „Uzme ribu, uzme jegulju i može je prepoloviti popola“, dodaje, a s njim se slažu i drugi ribari.

Sada se to razmnožilo da jednostavno nestaje sve. Proždrljiv je, a nema dušmanina u moru, ne može ga hobotnica jest“, tvrdi neretvanski ribar Marijan Šunić.

No meso plavog raka je delicija i u njemu postoji gospodarski potencijal. Struka s ministarstvom poljoprivrede već razgovara o potencijalnoj eksploataciji te vrste u Jadranu.

Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu objašnjava kako se za rakove može postići vrlo dobra cijena na tržištu te naglašava kako „može biti dio gastronomske ponude“.

„Znamo da se cijela industrija vezana za rakove na istočnoj obali Amerike bazira upravo na ovoj vrsti“, tvrdi Dulčić te dodaje da je „ono što je jastog za nas, plavi rak za istočnu obalu Amerike“.

I neretvanski ugostitelji vide priliku, ali kažu da treba biti oprezan. Ugostitelj Pavo Jerković kaže da i oni u Neretvi pokušavaju popularizirati plave rakove kao deliciju, no pitanje je „što time gube, a što dobivaju“.

Tu struka treba dati odgovore, ali možda se ipak nađe način da se neretvanski ribari uskoro počnu veseliti rakovima u svojim vršama, te počnu zbrajati zaradu, a ne gubitke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene