Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krizna mjera

'Neradni petak i četvrtak' za spas radnih mjesta?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako spasiti postojeća i još otvoriti nova radna mjesta, jedna je od glavnih preokupacija vladajuće koalicije, ali i poslodavaca. U pripremi su stoga nove mjere za skraćivanje radnog tjedna, te nove oblike državnih poticaja.

Za 2014.godinu se pripremaju izmjene mjere 'neradni petak', kojom se poslodavcima pomaže da prebrode trenutne teškoće u poslovanju skraćujući radni tjedan, pri čemu država radniku sufinancira dio plaće do iznosa prije no što mu je satnica smanjena. Prema najavama, poslodavcu će se mogućnost da radni tjedan skrati za čak 16 sati – dva radna dana, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Biram Hrvatsku Mali interes Hrvata za povratkom u domovinu i uz mjeru Vlade, demograf: "To nije cifra kojom bi čovjek riješio probleme zbog kojih je otišao" Rad u uredu - 4 Uspjeli eksperiment Biste li pristali na ovakvo radno vrijeme? Oni jesu, a mi smo provjerili kako im je: "Produktivnost se povećala, razina stresa smanjila..."

>>Nezaposlenost u Hrvatskoj kvari prosjek EU

Također se planira smanjiti maksimalni iznos sufinanciranog iznosa neto plaće radnika. Sada se iz sredstava državnog proračuna radniku u programu skraćenog radnog vremena maksimalno nadoknađuje do 2.244 kune, a od iduće godine iznos bi išao najviše do 40 posto minimalne bruto plaće, što predstavlja smanjenje od preko 800 kuna.

Potporu neće moći koristiti poslodavac koji ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, onaj koji već koristi neku od potpora za zapošljavanje ili duguje državi novac s osnova osnova poreza i doprinosa.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iP ad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene