Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri problema: Mito, korupcija i...

Nepotizam: Rodijačke veze za nestručne kadrove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ode li autocesta u koncesiju, dodjela tog posla bit će itekako pod povećalom javnosti. Uz korupciju i mito jedan od velikih problema u Hrvatskoj je nepotizam. Nekoliko je slučajeva potvrda kako mnogi od visoko pozicioniranih dužnosnika svoj utjecaj koriste ne bi li omogućili posao i brojne druge povlastice svojim bližnjima, čak i kada ne ispunjavaju potrebne uvjete.

Saša Mesić, predsjednikova kći, inače doktorica hidrogeologije, imenovana je na mjesto predsjednice u gradskoj tvrtki Terme Zagreb. Posao je dobila na preporuku INE, a zna se kako je predsjednik prijatelj s Tomislavom Dragičevićem. Prozivalo se i bivšu ministricu pravosuđa Anu Lovrin da je pogodovala svojoj kćeri Ivi u zaposlenju na zadarskom Općinskom sudu. Zakonska procedura nije kršena. No, jesu li dobri geni i majčina pozicija bili vjetar u leđa brzom napredovanju kćeri bivše ministrice?

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

Burna afera izbila je i oko izbora predsjednika Županijskog suda u Splitu. Za predsjedničko mjesto borio se i Damir Primorac. Odmah su krenule sumnje da Primorcu u izboru pomaže brat ministar. No, na kraju je ostao je bez posla. Političari su pod povećalom javnosti, a samim time i članovi obitelji, tvrdi Jadranka Kosor, i to je cijena tog posla. 'Moraju imati svoj život, završavat fakultete i zapošljavati se. Tako da bi bilo dobro da se pravi razlika između onih koji su došli do nečega nečasnim putem i poprijeko i onih koji su to zaslužili svojim radom i pameću', rekla je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade.

No, ima i slučajeva gdje je glavni kriteriji za namještanje poslova porijeklo. Pa je tako prozvan predsjednik sabora Luka Bebić da je zemljaku iz metkovskog kraja namjestio posao u HŽ-u. Prozivalo se i gradonačelnika Bandića kako je prije dvije godine zaposlio svog mesara Baju za kojeg se pronašao posao u Tržnicama Zagreb. Hrvate ovakvi slučajevi uopće ne iznenađuju.

Ništa nije sporno, tvrdi Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala, ako je osoba kvalificirana i natječe se za posao. 'Ako se zapošljavaju nestručni kadrovi putem nekakvih rođačkih ili kumskih linija to košta najviše nas porezne obveznike', kaže Petrović. A na lokalnoj razini taj rodbinsko - kumsko - prijateljski faktor još je naglašeniji nego na državnoj. Nepotizam, uz korupciju i mito predstavlja jedan od najvećih problema naše države. Rješenje još nije na vidiku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene