Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ode li autocesta u koncesiju, dodjela tog posla bit će itekako pod povećalom javnosti. Uz korupciju i mito jedan od velikih problema u Hrvatskoj je nepotizam. Nekoliko je slučajeva potvrda kako mnogi od visoko pozicioniranih dužnosnika svoj utjecaj koriste ne bi li omogućili posao i brojne druge povlastice svojim bližnjima, čak i kada ne ispunjavaju potrebne uvjete.


Saša Mesić, predsjednikova kći, inače doktorica hidrogeologije, imenovana je na mjesto predsjednice u gradskoj tvrtki Terme Zagreb. Posao je dobila na preporuku INE, a zna se kako je predsjednik prijatelj s Tomislavom Dragičevićem. Prozivalo se i bivšu ministricu pravosuđa Anu Lovrin da je pogodovala svojoj kćeri Ivi u zaposlenju na zadarskom Općinskom sudu. Zakonska procedura nije kršena. No, jesu li dobri geni i majčina pozicija bili vjetar u leđa brzom napredovanju kćeri bivše ministrice?

Vezani članci Jelena Pavičić Vukičević Pavičić Vukičević već ima novi posao, reagirala Blaženka Divjak: "Oni koji su naviknuli dobivati preko reda, nikada ne staju" Slika nije dostupna Hoće li stručnjaci napokon voditi javna poduzeća?

Burna afera izbila je i oko izbora predsjednika Županijskog suda u Splitu. Za predsjedničko mjesto borio se i Damir Primorac. Odmah su krenule sumnje da Primorcu u izboru pomaže brat ministar. No, na kraju je ostao je bez posla. Političari su pod povećalom javnosti, a samim time i članovi obitelji, tvrdi Jadranka Kosor, i to je cijena tog posla. 'Moraju imati svoj život, završavat fakultete i zapošljavati se. Tako da bi bilo dobro da se pravi razlika između onih koji su došli do nečega nečasnim putem i poprijeko i onih koji su to zaslužili svojim radom i pameću', rekla je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade.

No, ima i slučajeva gdje je glavni kriteriji za namještanje poslova porijeklo. Pa je tako prozvan predsjednik sabora Luka Bebić da je zemljaku iz metkovskog kraja namjestio posao u HŽ-u. Prozivalo se i gradonačelnika Bandića kako je prije dvije godine zaposlio svog mesara Baju za kojeg se pronašao posao u Tržnicama Zagreb. Hrvate ovakvi slučajevi uopće ne iznenađuju.

Ništa nije sporno, tvrdi Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala, ako je osoba kvalificirana i natječe se za posao. 'Ako se zapošljavaju nestručni kadrovi putem nekakvih rođačkih ili kumskih linija to košta najviše nas porezne obveznike', kaže Petrović. A na lokalnoj razini taj rodbinsko - kumsko - prijateljski faktor još je naglašeniji nego na državnoj. Nepotizam, uz korupciju i mito predstavlja jedan od najvećih problema naše države. Rješenje još nije na vidiku.