Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevara radnika u Italiji

Nepostojeća hrvatska tvrtka radnike u Italiji ostavila na cjedilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak hrvatskih radnika koje je hrvatski poslodavac potplatio za rad u talijanskom brodogradilištu, nakon jučerašnjeg sastanka u Monfalconeu imaju razloga za nadu. Naime, talijanski sindikalisti obećali su pomoći hrvatskim prevarenim kolegama.

Hrvatski prevareni radnici bili su od strane talijanskih kolega dočekani kao prijatelji. Osim pomoći u pronalasku novog posla i razlika u plači trebala bi se naplatiti iz pologa hrvatske tvrtke. 'Obećali su nam pogledati za posao u nekoj drugoj firmi, da ostanemo u Italiji, da radimo. Nismo uspjeli s niskim stupiti u kontakt, svi su telefoni isključeni, nitko se ne javlja tako da nemamo nikakvu informaciju što će biti dalje', kazao nam je Mirsad Mahmić, jedan od prevarenih radnika.

Iako su radnici potpisali ugovore s hrvatskim minimalcem zakon govori drukčije. 'Ukoliko se radi o radnom odnosu dužem od mjesec dana primjenjuje se Zakon države u koju su radnici upućeni, to znači propisi republike Italiji. Postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo prijevare a to će u svakom slučaju utvrditi nadležni sud', kazala je Katja Jajaš, odvjetnica prevarenih radnika, koji spremaju tužbu protiv poslodavca koji im još nije vratio dokumente. Na pozive se u hrvatskoj tvrtki nitko ne javlja, a na adresi sjedišta, nema ni traga poduzeću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene