Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na svojoj zadnjoj sjednici Vlada je za jednu kunu i uz odricanje od gotovo milijardu kuna svojih potraživanja prodala Dalmacijavino koje već godinama posluje s velikim gubitkom.


Stručnjaci upozoravaju da je opraštanje milijardu kuna duga, 4 dana prije izbora, krajnje neodgovorno ponašanje Vlade koja je na odlasku. Za izmučene radnike Dalmacijavina novi gazda znači i novu nadu. Američki poduzetnik Berkowitz trebao bi ojačati posao. No odluka Vlade o oprostu dugovanje državi od skoro milijardu kuna koje je donesena na zadnjoj sjednici prije izbora za stručnjake je neodgovoran potez.

Vezani članci Ročište o razdiobi sredstava Dalmacijavina (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Ročište pod velikim mjerama osiguranja: Radnici Dalmacijavina potražuju svoj novac Požar u zgradi Dalmacijavina (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Treći put u dvije godine: Planula napuštena zgrada Dalmacijavina u splitskoj Trajektnoj luci

'Po meni je krajnje neodgovorno četiri dana prije izbora na takav način dosta netransparentno prodavati zapravo opraštati milijardu kuna našeg novca kojeg država nije htjela ili nije znala ili nije smjela naplatiti sve ove godine od Dalmacijavina', ističe Miodrag Šajatović, glavni urednik časopisa Lider.

Vlada je prodala 79,82 posto tvrtke Berkowitzu za jednu kunu. Ujedno oprošten mu je dug za neisplate čak 7 godina neisplate davanje državi od skoro milijardu kuna. Novi se gazda ipak obvezao da će državi vratiti oko 100 milijuna kuna s kojim je zadnjih godina sanirala poslovanje tvrtke. Koliko sustav naplate u Hrvatskoj loše funkcionira najbolje govori podatak da je jedna tvrtka poput Dalmacijavina uopće uspjela nagomilati takav dug od skoro milijardu kuna.

Problem se godinama gurao pod tepih a država je gubila novac da bi na životu održala tvrtku koju nije znala voditi. Naš sugovornik upozorava da je Dalmacijavino samo jedna u nizu tvrtki koja je stradala jer je imala nekretnine na dobrim lokacijama koje su bile cilj mnogih. 'Praksa pokazuje u proteklim godinama da se kupcu može staviti ono što narod kaže soli na rep', kaže Šajatović.

Novi vlasnik je najavio da neće otpuštati radnike i da će pojačati proizvodnju pića. No zapne li u ovom poslu problem će opet vjerojatno morati rješavati neka nova Vlada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju