Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan nenasilja

'Nenasilje i Mahatma Gandhi neraskidivo su povezani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nenasilje i Mahatma Gandhi neraskidivo su povezani, a Gandhijev doprinos čovječanstvu prelazi okvire jednog stoljeća i on danas predstavlja trajno nadahnuće milijunima na ovom planetu, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice Gandhijeva rođenja.

'Nenasilje i Mahatma Gandhi neraskidivo su povezani, neodvojivi jedno od drugoga. Mahatma Gandhi jedna je od najimpresivnijih osoba 20. stoljeća. Međutim, njegov doprinos ljudskom rodu daleko prelazi okvire jednog stoljeća i on danas predstavlja trajno nadahnuće milijunima na ovom planetu', rekao je Bebić koji je s indijskim veleposlanikom u RH Predeepom Singhom otvorio u Hrvatskom saboru prigodan program povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija. Program, tijekom kojeg je prikazan kratki dokumentarnii film i održano predavanje o temi nenasilnog rješavanja sukoba, organizirala je Hrvatsko-indijska međuparlamentarna skupina prijateljstva. 'Pojam nenasilja u Gandijevoj filozofiji ne odnosi se samo na neuporabu nasilne ili oružane borbe u političke svrhe nego se odnosi na ukupno poštivanje života i nenanošenja štete živim bićima', rekao je Bebić u svom govoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinuti blizinom nuklearke Austrija od Hrvatske traži da pristupi inicijativi za zatvaranje NE Krško Slika nije dostupna Nastavljaju do daljnjega Bebić primio branitelje koji štrajkaju glađu zbog haških presuda

'Gandhijevi principi nisu ograničeni na povijesne događaje daleke prošlosti. U stvari, njegov naglasak na pravednost čina osnovanog na dostojanstvenosti misli i u sadašnjosti je poželjan pristup ne samo u političkom nego i u našem društvenom životu', istaknuo je indijski veleposlanik. 'Kao djeca Gandhijeve nacije, mi Indijci imamo tu časnu dužnost živjeti prema njegovim idealima. Ujedinjeni su narodi podijelili tu odgovornost s međunarodnom zajednicom proglasivši Gandhijev rođendan Međunarodnim danom nenasilja', kazao je veleposlanik. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene