Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neslaganje vladajućih s prijedlogom da se Ranko Ostojić imenuje na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Hrvatskom je saboru u petak izazvalo gotovo petosatnu burnu raspravu u kojoj su padale uzajamne teške optužbe, skretalo se i na 'povijesne teme', a Nenad Stazić (SDP) je ustvrdio kako je sve to što se događa 'početak fašizacije zemlje' i 'početak terora'.


'Kada se promotri malo širi kontekst, s vašim neviđenim napadom na slobodu medija, najavom ukidanja neprofitnih medija, nezakonitim ukidanjem Povjerenstva za financiranje neprofitnih medija, kada se tome dodaju prijetnje smrću istaknutim kulturnim radnicima koji ostaju bez ikakva odjeka iz redova vladajuće politike i osude onda je to sve zajedno gledajući početak fašizacije ove zemlje, početak terora', rekao je Nenad Stazić u raspravi o prijedlogu imenovanja Rajka Ostojića na čelo saborskog Odbora za unutarnju politiku.

Vezani članci Oporba napušta zgradu Sabora Odbijene oporbene inicijative o radu Stožera tijekom krize, osnivanju istražnog povjerenstva... Miro Bulj (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Miro Bulj ispričao zašto mu je premijer prišao u sabornici nakon verbalnog okršaja

Na takav teror, kaže Stazić, SDP će znati odgovoriti i znati 'zaštiti građane kojima se prijeti smrću, slobodne medije, manjinska prava'.

Nikada dosada, kazao je, u parlamentarnoj praksi Sabora, nije se dogodilo da predsjednik Odbora za unutarnju politiku ne bude izglasan konsenzusom iako je, tvrdi, bilo puno razloga da se tome SDP protivi kad je bio parlamentarna većina.

'Kolega Miroslav Tuđman (HDZ) koji je u prošlom sazivu bio na čelu tog odbora vodio je obavještajnu zajednicu u vrijeme kada je ona bez ikakve kontrole kršila ljudska i građanska prava. Bilo je jako puno razloga da se ne složimo s njegovim izborom, ali smo ga izabrali jer je to odnos parlamentarne većine i parlamentarne manjine', rekao je.

Prozvani Tuđman Stazića je optužio za 'animozitete i netolerantnost' prema njemu.

Budući da se uobičajeno glasuje o prijedlogu odbora za izbor i imenovanja, ne i o samom prijedlogu da se netko imenuje, oporba je iskoristila poslovničku mogućnost te zatražila posebno glasovanje o prijedlogu kluba SDP-a da se na tu poziciju imenuje Ostojić. Naime, po saborskom Poslovniku najmanje 15 zastupnika može zatražiti glasovanje o bilo kojem zaključku. Predsjednik Sabora Željko Reiner nije, međutim, udovoljio njihovu zahtjevu da se taj prijedlog danas uvrsti u dnevni red, a umjesto toga je najavio da će zaključak u dnevni red uvrstiti u roku koji predviđa Poslovnik, a koji iznosi 30 dana.

'Kod vas vlada manjak argumenata i višak ideologije. Ovo što vi radite da danas ovu Vladu proglašavate fašistizacijom ili proustaškom ili koje ste već sve termine koristili ovih dana vraća nas naprosto na '90.-te kada je i tadašnja Vlada isto tako bila još gorim rječnicima karakterizirana od jugokomunističkih i komunističkih aktera koji su tada radili na velikosrpskoj politici', odgovorio mu je Tuđman.

Stazić mu je uzvratio kako ne destabilizira državu on. 'Obavještajna zajednica kršila je ljudska prava, pratili su se ne samo novinari već cijele redakcije i nije bilo nikakve kontrole', poručio je.

Josip Borić (HDZ) SDP-ovcima je poručio kako im stranka pati od problema s identitetom. 'Pokazujete da ste istovremeno i za cenzuru i protiv pa podržite Rakić koja je uvela cenzuru, a ovdje prosvjedujete protiv te cenzure. Izabrat ćemo predsjednika kad promijenite ime', rekao je Borić.

Raspravu je potom skrenuo u povijesne teme pa je optužio Stazića zbog pokušaja da opravda Goli Otok.
'On je kao potpredsjednik Sabora rekao u ovoj sabornici da nije bilo Golog Otoka cijela Jugoslavija bi bio Goli Otok. To je bio način na koji je on doživljavao sve ono što se u tom logoru kazamatu modernog vremena događalo', rekao je Borić.

'Pokazujete da, iako ste se riješili Crnoje, da ste vi svi Crnoja', poručila je SDP-ova Ingrid Antićević Marinović HDZ-ovcima.

Arsena Bauka (SDP) pak cijela je priča podsjetila na situaciju početkom 90-tih kada se srpski član predsjedništva SFRJ Borislav Jović usprotivio imenovanju Stjepana Mesića za Predsjednika Predsjedništva. 'Ovo je politika Bore Jovića', rekao je Bauk.

Stevo Culej (HDZ) ocijenio je da Ostojić nema 'potrebne karakteristike' za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a zamjera mu, među ostalim, što, kako tvrdi, MUP pod njegovim vodstvom nije odgovorio na pitanja o švercu oružja iz policijskog skladišta u Varaždinu 'u koji su upetljani neki članovi HNS-a'.

'Jesam li ja sudjelovao u akciji upadanja na teritorij Sv. Stolice, u crkvu Sv. Marka i spječavanje najtežih invalida čak da izvrše nuždu', upitao je Culej i dodao da je protiv Ostojića podignuta kaznena prijava zbog događaja tijekom braniteljskog prosvjeda na Markovu trgu.

'Koliko znam, ta kaznena prijava nije odbačena, proslijeđena je USKOK-u', kazao je Culej, upitavši bi li se Ostojić na čelu Odbora našao u sukobu interesa.

Njegovo je izlaganje izazvalo niz reakcija iz oporbe, koja je tvrdila da je Culej, protivno saborskom poslovniku, omalovažio Ostojića.

U Ostojićevu obranu stao je i Branimir Glavaš (HDSSB) , koji je naveo da Ostojić ima 299 dana ratnog staža, i to 'iz vremena kad je Hrvatskoj to uistinu trebalo'. Ponovio je da je HDSSB oporba, iako je glasovao za povjerenje novoj vladi, koja je, kaže 'nakon samo tri dana pokazala da je ta ekipa sklapana zbrda-zdola'.

Vladajućima je poručio kako 'mogu silovati zakone i držati se one Titove – nemojte se držati zakona kao pijan plota', ali kako je riječ o jednom od najvažnijih odbora i jedinom mehanizmu kontrole nad radom obavještajne zajednice.

Glavaš je predložio da se prijedlog Ostojićeveva izbora skine s dnevnog reda, da se u saborskom Predsjedništvu ili drugdje analizira je li dobro što se uporno odbija prijedog oporbe.

'Ostojić ne odgovara vladajućima, kad bi izabrali mene, za Vas bi to bilo još opasnije', poručio je Glavaš, napominjući kako to ne znači njegovu kandidaturu.

Za Ostojića kaže da je profesionalac i da bi odgovorno vodio Odbor.

Čudi se šutnji Mostovih zastupnika, jer su, kaže, pozitivno govorili o Ostojiću kod pregovora o sastavljanju Vladu, a Most i SDP bili su na korak do zajedničke Vlade.

Most ima 'kontrolni paket' za sve, šute na ovu temu, primjećuje i Darko Parić (SDP) te poručuje kako će im se, ako nastave šutjeti, popularnost mjeriti u promilima.

Most će stav pokazati glasovanjem, odgovara Miro Bulj, Miroslav Šimić dodaje: 'Ako nastavite ovako raspravljati, razmislit ćemo kako ćemo glasovati'.

Sabina Glasovac (SDP) drži da HDZ ima u planu opstruirati rad Odbora, jer ukoliko se ne izabre njegov predsjednik, neće se konstituirati Odbor koji jedni jamči parlamentrani nadzor na tajnim službama.
Takav scenarij bio bi katastrofa za Hrvatsku, tvrdi zastupnica nadajući se da će se to izbjeći, a nade polaže u Most.

Željko Glasnović (HDZ) opetovao je da se radi o čisto kadrovskom pitanju te se upitao zašto se ne smiju postavljati upiti, primjerice, zašto je u Vrapču zatvoren hrvatski branitelj Marko Francišković.

Tihomir Jakovina (SDP) tvrdi da je Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta dalo prijedlog i za ovoj Odbor. Želite imati kompletnu kontrolu, kazao je vladajućima te im poručio; 'Imate većinu i odgovornost, vaša je da odgovorno vodite državu, ovako, kršeći zakon i demokratsku praksu idete u krivom smjeru'.

Vesna Pusić (HNS) se zapitala u čemu je problem da netko tko pozna temu, a takvim ga ocjenjuju i međunarodne institucije ne bude na čelu tog odbora. S Tuđmanom se, kaže, ne slaže u puno stvari, ali ističe i da on pozna temu te je, kaže, bilo je logično da bude u tom odboru u prošlom sazivu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju