Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nepoštivanje protupotresnih uvjeta gradnje u Zagrebu u slučaju jačeg potresa, kakav je na tom području moguć, moglo bi dovesti do rušenja 50 tisuća zgrada, rekao je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.


U slučaju potresa jačine 6,3 do 6,5 stupnjeva po Rihteru najače bi stradalo Vrapče, Črnomerec te Donji i Gornji grad. U Zagrebu se godišnje osjete dva do tri potresa, a podrhtavanja su zabilježena svakog dana.

Vezani članci Župni Caritas u Čučerju - 2 Caritas nema dovoljno donacija stradale u potresu: "Čekaju kao za pučku kuhinju, a nemamo im što dati" Darko Horvat Cjelovita obnova Zagreba kreće tek u proljeće, ministar Horvat brani poteze Vlade: "Zli jezici nam imputiraju da ovo dugo traje"

S obzirom da se Zagreb nalazi na seizmički vrlo aktivnom području Kalinićev je ured tiskao više od 300.000 letaka koji će građani dobiti u svoje sandučiće. U njemu će pronaći informacije kako postupati u slučaju potresa.

Voditelj Seizmološke službe Vladimir Kuk rekao je kako povijesni podaci i istraživanja ukazuju da Zagrebu prijeti katastrofalan potres kao onaj iz 1880. godine, kada se Zagreb zatresao na 6,3 stupnjeva.

Dodao je da je seizmička aktivnost na globalnoj razini pojačana više od 10 godina, ali i da iako povećana seizmička aktivnost nagovještava jak potres da se radi o smjeni aktivnijih i slabijih razdoblja aktivnosti.