Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako su zastupnici njegove stranke, smatrajući ih utemeljenima na Ustavu i inovativnim rješenjem, glasali za izmjene Ustavnog zakona o pravima manjina.


Milanović to što je Ustavni sud danas ukinuo dio tog zakona ne smatra ustavnom krizom iako kaže da je to, s obzirom da su izbori za četiri mjeseca, trebalo napraviti i ranije.

Nemamo ustavnu krizu, ali već godinu i pol dana imamo nepotreban nered i stanje koje se moglo izbjeći, izjavio je Milanović novinarima u središnjici SDP-a, ustvrdivši da će njegova stranka poštivati odluku Ustavnog suda iako je ona, budući da je do izbora samo četiri mjeseca, trebala biti donesena i ranije.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović - 3 Milanović pozvao Vladu da zajedno pruže potporu Hrvatima u BiH: "Ključno je osigurati legitimno predstavljanje u tijelima vlasti" Crobarometar siječanj 2022. - 5 Najveće nezadovoljstvo radom Vlade u godinu dana: Milanoviću za vrat puše Tomislav Tomašević

'Izborni zakon je evidentno favorizirao jednu stranku'

Podsjetio je da je SDP u Saboru glasao za izmjene Ustavnog zakona kojim se svim manjinama s manje od 1,5 posto udjela u stanovništvu jamči dopunsko, odnosno dvostruko pravo glasa, a srpskoj manjini koja ima više od 1,5 posto, posebno pravo glasa na otvorenim građanskim listama, smatrajući da je takvo rješenje na tragu okvira koje daje hrvatski Ustav, no da je Ustavni sud očito mislio drugačije.

Milanović je napomenuo da su u SDP-u prigovarali da je Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, koji razrađuje Ustavni zakon, problematičan u nekim elementima i nemoralan, ali da tek treba vidjeti što je u odluci utvrdio Ustavni sud.

Istaknuo je da je SDP imao prigovora na izborni zakon koji je donesen prije malo više od pola godine 'jer je evidentno favorizirao jednu stranku'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju