Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisuje se sporazum

Nema više skrivanja hrvatskih bjegunaca u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i BiH uskoro bi trebale potpisati ugovor o izvršavanju pravomoćnih presuda kojima bi se konačno trebalo doskoćiti neprestanim skrivanjima bjegunaca od pravosuđa u jednoj ili drugoj zemlji, piše Večernji list.

Prema procjeni Ministarstva pravde BiH, u Hrvatskoj se sklonilo najmanje 14 osoba koje su pravomoćno osuđene u susjednoj nam zemlji, a prema riječima ministra Ivana Šimonovića ta je brojka i veća, piše taj dnevni list.

Pročitajte i ovo SDA (Foto: AFP) REPOVI IZBORA Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću Slika nije dostupna Dulić u BiH: Srbija odlučna u hvatanju ratnih zločinaca

Ipak popis osuđenika koji su pobjegli od izvršenja pravde iz BiH u Hrvatsku i obrnuto još nije u potpunosti utvrđen. Između dviju zemalja postoji ugovor o izvršenju kazne, ali u praksi je neprovediv jer je uz pravomoćnu presudu potreban i pristanak osuđenika da u drugoj zemlji odsluži kaznu.

No sada bi, prema pisanju tiska, taj ugovor trebao biti izmijenjen, a u novom bi ta posljednja, sporna odredba bila izbrisana. time bi se doskočilo bjeguncima od pravde poput dr. Ognjena Šimića koji je u Hrvatskoj osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita.

Ugovor se ipak neće primjenjivati na sva kaznena djela, nego prvenstveno na djela iz domene korupcije i organiziranog kriminala. Neće se odnositi na kaznena djela ratnih zločina, odnosno na djela kod kojih postoji vojna komponenta, kao ni na financijska kaznena djela. Za sve detaljnije razrade ugovora potrebna je prvo promjena hrvatskog Ustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene