Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograničavanje korupcije

Ministar uvodi red: Nema više mita za liječnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Darko Milinović, ministar zdravstva pokušava ograničiti korupciju. Krenut će od pogodnosti kojima farmaceutske kompanije obasipaju liječnike.

Ministarstvo donosi Ugovor o etičkom oglašavanju, kojim želi spriječiti mogućnost korupcije. Liječnici će se morati dobro zamisliti nad svakom ponudom farmaceuta. Proizvod treba znati upakirati i prodati. Farmaceutske tvrtke znaju kako. Kongresi, putovanja i pokloni tako su i među bijelim kutama postali pravi hit, ali i predmet rasprava. 'Ja samo hoću imati ista prava kao i vi. A ne možete imati jer firma koja proizvodi lijekove za ginekologiju će voditi vas kad ne budete ministar, sad vas vode drugi dok ste ministar', rekao je Igor Auer, sa KBC-a Rebro.

Ministarstvo donosi novi ugovor kojim brani nagrađivanja, ograničava reprezentacijski iznos te promotivne posjete liječnicima. 'Razgovarati na način da je neki liječnik propisivao neki lijek više zato što je bio na nekom kongresu je uvreda za liječnika. Liječniku je uvijek u prvom planu dobrobit pacijenta', rekao je Željko Jovanović, iz Vijeća za suzbijanje korupcije. Struka se buni. Tvrde, pravilnici i zakoni već postoje. A država ionako ne ulaže dovoljno u edukaciju liječnika.

'U Nizozemskoj liječnik godišnje dobije 10 tisuća eura koje mora potrošiti na svoju edukaciju. Ne može isplatiti to kao plaću ni kao honorar, ali zato može ići na kongrese i može si kupiti literaturu. Naša država za to nema novaca i zato nas vode farmaceutske firme', dodaje Auer. Farmacutske tvrtke tri posto svojih prihoda morat će odvajati u fond HZZO-a, a edukaciju liječnika pravdati računima. U tom slučaju novac im se vraća.

'Najgora stvar zapravo u cijeloj priči je što nije jasno definirano što predstavlja prekršaj i koja je kazna vezana uz koji prekršaj. To može biti u cijelosti iznos, može biti skidanje lijeka s liste, a može biti i djelomični iznos samog depozita', rekla je Nataša Kličko iz Udruge inovativnih proizvođača lijekova. Dok jednima odgovara, drugima ne, dobra vijest za pacijente je da idućeg tjedna HZZO donosi novu listu lijekova na koju uvrštava dodatnih 25 inovativnih. Barem malo nade za one kojima nisu na umu kongresi i pokloni nego mnogo ozbiljnije brige.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene