Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode danas se doznaje kako u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj uzrokovan cjepivima protiv raka grlića maternice.


Za cjepivo Cervarix Agencija nije zaprimila niti jednu prijavu o nuspojavama, a za cjepivo Gardasil zaprimljene su četiri prijave. Radilo se, kako su pojasnili u Agenciji za lijekove, uglavnom o blagim nuspojavama kao što su osip i nesvjestica, za koje je utvrđena moguća povezanost s primjenom cjepiva. Također su bili prijavljeni i trnci u ruci i afektivna reakcija za koje, kako ističu, povezanost s primjenom lijeka nije vjerojatna.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš o građanima koji se ne žele cijepiti AstraZenecom: "Njih je između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem"

>> Istražuje se smrt djevojčice umrle nakon cjepljenja protiv HPV-a

Svi pacijenti su se oporavili bez trajnih posljedica za zdravlje. Cjepivo Gardasil u Hrvatskoj je odobreno 2007. godine, a Cervarix 2008. godine. Britanske vlasti pokrenule su danas istragu o smrti 14-godišnjakinje koja je umrla nekoliko sati nakon što je primila cjepivo protiv raka grlića maternice Cervarix. (Hina)