Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencija za lijekove

'U RH bez smrti povezanih s cjepivima protiv raka grlića maternice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode danas se doznaje kako u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj uzrokovan cjepivima protiv raka grlića maternice.

Za cjepivo Cervarix Agencija nije zaprimila niti jednu prijavu o nuspojavama, a za cjepivo Gardasil zaprimljene su četiri prijave. Radilo se, kako su pojasnili u Agenciji za lijekove, uglavnom o blagim nuspojavama kao što su osip i nesvjestica, za koje je utvrđena moguća povezanost s primjenom cjepiva. Također su bili prijavljeni i trnci u ruci i afektivna reakcija za koje, kako ističu, povezanost s primjenom lijeka nije vjerojatna.

Pročitajte i ovo Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni" CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

>> Istražuje se smrt djevojčice umrle nakon cjepljenja protiv HPV-a

Svi pacijenti su se oporavili bez trajnih posljedica za zdravlje. Cjepivo Gardasil u Hrvatskoj je odobreno 2007. godine, a Cervarix 2008. godine. Britanske vlasti pokrenule su danas istragu o smrti 14-godišnjakinje koja je umrla nekoliko sati nakon što je primila cjepivo protiv raka grlića maternice Cervarix. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene