Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dilema i djece i roditelja

Odreći se ručka ili u školu autostopom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smanjiti obroke ili platiti djetetu put do škole? Platiti režije ili školski autobus svom srednjoškolcu? Upravo ta dvojba muči brojne roditelje čija djeca putuju u školu.

Vožnja do Rijeke školarce stoji 320 kuna, do Splita se penje i na 700, a cijena najskuplje karte za Osijek iznosi 570 kuna. No ni vožnja onih koji putuju besplatno, poput učenika u Zagrebu, nije besplatna - skupo je plaćaju svi ostali korisnici gradskog prijevoza. Ipak, oni u najsiromašnijim dijelovima Hrvatske prolaze najgore.

Pročitajte i ovo Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 1 vrhunac vodenog vala u Osijeku VIDEO Pogledajte kako su službe iz poplave spašavale ekipu Dnevnika Nove TV: "Kapa dolje dečki, hvala vam" Slika nije dostupna Ministar Jovanović 'Prijevoznici iskorištavaju srednjoškolce kao siguran izvor prihoda i povećavaju cijene'

Od radničke plaće ne ostaje za kartu

'Brat i ja idemo u srednju školu. Putujemo autobusom i mama putuje. To je sveukupno 1.600 kuna', kazala je učenica Anamarija Burča. A 1.600 kuna je mnogo i za saborsku, a kamoli za radničku plaću. Najskuplja učenička karta do Osijeka stoji 570 kuna. Nije ništa bolje ni učenicima koji, iz okolnih mjesta, putuju u ostale hrvatske gradove. U Rijeci će srednjoškolac, koji živi u najdaljoj gradskoj zoni, za kartu izdvojiti 320 kuna. Put do Splita, pak, nekim se učenicima iz splitsko - dalmatinske županije penje na 700 kuna.

Škola obavezna i - nedostupna!

Bogatije općine ili županije, poput one zagrebačke, svojim učenicima sufinanciraju prijevoz pa roditelji plate manji dio. Djeca iz siromašnih krajeva ponovno su na cjedilu. Srednja je škola u Hrvatskoj je obavezna. Prema tome trebala bi biti i jednako dostupna. No, to nije tako.

Mjesta u autobusu nema za Marija, Dinu i Anamariju. Mjesečna karta na relaciji Bijelo Brdo - Osijek za njihove je roditelje preskupa. 'Nemam. Nemam prihoda za kartu koja je više od 500 kuna. Nažalost, ako ništa drugo, morat će ići ili pješke ili autostopom. I premijerka je rekla da cijene neće dizati, a oni su svejedno poskupili', kaže majka Snježana Djetelić. A Mario, Dino i Anamarija do Osijeka imaju 17 kilometara. Ako budu pješačili, do škole će im trebati 3 i pol sata. Da bi stigli na prvi sat u školu bi morali krenuti prije svitanja...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene