Nema proširenja prava srpskoj manjini. 68 uklesanih imena kao podsjetnik na žrtve vukovarskog prigradskog naselja Sotin. Jedno od njih, nakon 28 godina, konačno će stajati i uz grob.

Galerija


"U ovome je trenutku još 17 nestalih u Sotinu, u četvrtak će biti sahrana posljednjeg identificiranog“, izjavila je Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih branitelja.

Vezani članci Tomo Medved i Marina Bešić Đukarić - 2 Medved o koaliciji HDZ-a i Penave nakon izbora: "Ovisi o tome tko će proći u Sabor..." Ivan Penava i Mislav Bago - 3 Penava nakon odlaska iz HDZ-a: "Škoro mora postaviti ultimatum Vladi, inače nećemo u njoj sudjelovati"

Vukovar se bliži svojoj najtežoj obljetnici s brojkom od još uvijek 300 nestalih. "Ne može biti mirne reintegracije, mirnog suživota sve dok ljudi traže svoje najmilije", smatra Biserka Ljubić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja.

Veća prava srpskoj manjini u srpnju je zatražio Ustavni sud smatrajući da se ustavne i zakonske obveze ne mogu odgađati unedogled. Gradsko vijeće sazvano je za petak.

"Ja vjerujem da će Gradsko vijeće temeljito analizirati stanje i da će donijeti odluku s realnim stanjem", smatra ministar branitelja Tomo Medved.

No na dnevnom redu nema ćirilićnih ploča ni drugih prava koje Ustavni sud očekuje. Gradonačelnik Ivan Penava pozvat će se na Statut grada i iznijeti zaključak da za to još nema uvjeta, između ostalog i zbog toga što se, kako smatra, odgađa procesuiranje ratnih zločinaca.

"Moj će zaključak ići u smjeru da nije, kako će Gradsko vijeće glasati, ostaje nam vidjeti. Ne želim prejudicirati, mada mislim da će biti sličan scenarij kao 2016. godine kada je Gradsko vijeće podržalo taj zaključak", poručuje vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Nakon što je, nezadovoljan radom institucija, nedavno najavio moguću kandidaturu za šefa HDZ-a, vukovarski gradonačelnik ponovno pokazuje mišiće. Predstavnici srpske nacionalne manjine nezadovoljni su.

"Ovo je zaista nešto što je izvan granica pameti. To je potpuno oglušivanje o odluku Ustavnog suda i obveze koje je sud naložio Gradu Vukovaru, odnosno Gradskom vijeću i gradonačelniku", poručuje Srđan Milaković, SDS-ov dogradonačelnik iz redova srpske nacionalne manjine.

Konačnu će riječ dati Ustavni sud, koji Vukovaru može i ukinuti ovlasti da o uporabi manjinskoj jezika ili pisma odlučuje sam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr