Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Rasprave oko imena gripe

WHO raspravlja oko imena gripe: Nema osnove za podizanje stupnja opasnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno nema elemenata za podizanje na 6., najvišu razinu opasnosti od pandemije svinjske gripe, rekao je drugi čovjek WHO-a dr. Keiji Fukuda.

No zima stiže na južnu polutku i ona je sada izloženija virusu svinjske grupe, upozorio je taj dužnosnik. Podizanjem na 5. razinu opasnosti na ljestvici od šest stupnjeva WHO je u srijedu navečer pozvao zemlje da se pripreme na pandemiju svinjske gripe. Prijelaz na šestu razinu značio bi da je svijet suočen s prvom pandemijom u XXI. stoljeću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stvara se nepotrebna panika Liječnici smiruju: Ne treba vam dupla doza cjepiva protiv gripe Slika nije dostupna A je li je uopće bilo? WHO: Pandemija svinjske gripe završena

'Mogućnost da se uskoro na južnoj polutki pojavi više virusa H1N1 veća je nego za sjevernu polutku, jer zimsko razdoblje na južnoj pogoduje širenju virusa gripe', primijetio je zamjenik glavne direktorice WHO-a.

WHO je iznio podatak o 236 potvrđenih slučajeva u svijetu prema 148 dan prije, rekao je Fukuda. Broj potvrđenih slučajeva u Meksiku popeo se na 97, od kojih je sedam smrtnih. WHO raspolaže s tri milijuna doza Tamiflua za brzo suzbijanje širenja virusa. Dva milijuna doza je namijenjeno zemljama u razvoju.

Potpredsjednik Biden povukao savjet za svinjsku gripu

Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je za TV mrežu NBC kako sada ne bi preporučio putovanja zrakoplovom ili podzemnom željeznicom jer se virus svinjske gripe širi u 'zatvorenim prostorima', ali je ubrzo povukao taj savjet. Sat vremena nakon što je televizija objavila njegovu preporuku, Bijela je kuća objavila priopćenje u kojem potpredsjednik povlači svoju preporuku.

'Rekao sam članovima svoje obitelji - sada ne idite nikamo u zatvorene prostore', naveo je Biden u emisiji NBC-a 'Today'. 'Nije riječ o odlasku u Meksiko, nego o tome da ste u zrakoplovu u zatvorenu prostoru pa kad jedna osoba kihne, to se širi po cijelom zrakoplovu. Ako ste nasred polja kad tko kiše, to je druga stvar. Ako ste u zrakoplovu, automobilu ili zatvorenoj učionici, to je druga stvar', upozorio je Biden.

Bijela kuća ne želi paniku

Njegova je preporuka u suprotnosti sa savjetima koje su građanima dali predsjednik Barack Obama i savezna vlada, a zadnje što bi Bijela kuća sada željela jest da zastane zrakoplovna industrija ili da se panično izbjegava javni prijevoz u velikim gradovima. Bijela kuća je brzo uredila da Biden objavi priopćenje preko svog glasnogovornika.

'U današnjoj emisiji 'Today' potpredsjednik je upitan što bi rekao članu svoje obitelji koji ovaj tjedan planira putovati u Meksiko. Savjet koji je dao za članove obitelji isti je kakav vlada daje svim Amerikancima: neka izbjegavaju putovanje u Meksiko ako nije nužno', navedeno je u priopćenju iz Bidenova ureda. 'Ako su bolesni, neka izbjegavaju zrakoplove i druge zatvorene javne prostore, kao što je podzemna željeznica. To je savjet koji je potpredsjednik dao članovima obitelji koji ovaj tjedan putuju poslovnim zrakoplovima', dodaje se u priopćenju.

Također su ponovljeni savjeti građanima koje je Obama dao u srijedu navečer da se redovito peru ruke, stavljaju ruke na usta pri kašlju i ostaje kod kuće pri pojavi simptoma gripe. U vladi se boje takvih Bidenovih komentara, koji je u tri desetljeća u Senatu postao poznat po gafovima, no od izbora ih je sve manje, a posebno nakon preuzimanja potpredsjedničke dužnosti u siječnju ove godine.

Svinjska gripa u Svjetskoj banci u Washingtonu

Svjetska banka objavila je da kod jednog člana osoblja u njezinom sjedištu u Washingtonu preliminarno dijagnosticirana svinjska gripa. Vjeruje se da je zaraza rezulatat izlaganja virusu tijekom poslovnog putovanja u Meksiko od 13. do 18. travnja, prije nego su meksičke vlasti i WHO objavile epidemiju. Konačnu dijagnozu postavit će američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti, navodi se u priopćenju.

Član osoblja Svjetske banke zatražio je pomoć liječnika po povratku iz Meksika i u cijelosti se oporavio od bolesti, a od kolega iz njegovog ureda je zatraženo da do daljnjega rade od kuće, dodaje se.

'Kao što je utvrđeno ranije, svinjska gripa je virus koji dobro regira na lijekove', ističe se u priopćenju. Svjetska banka je 26. travnja objavila da Meksiku odobrila hitan zajam od 205 milijuna dolara za borbu s epidemijom svinjske gripe.

WHO: Svinjska će se gripa zvati 'gripa A (H1N1)'

Meksiko se žestoko protivio da se nova bolest nazove 'meksičkom gripom', smatrajući da bi se time 'naštetilo ugledu' zemlje. Europska je komisija odlučila da će se služiti nazivom 'novi virus gripe'. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je na svojoj internetskoj stranici da će svinjsku gripu, od koje je u Meksiku i SAD-u, umrlo više od stotinu ljudi, ubuduće zvati 'gripa A (H1N1)'. Naziv za novu gripu izaziva velike rasprave diljem svijeta jer mnogi strahuju da bi naziv 'svinjska gripa' mogao nanijeti velike štete proizvođačima svinjetine.

Novi virusni soj potječe od virusa svinjske gripe, ali je pronađen samo u ljudi. Dosad se nije pojavio nijedan slučaj te bolesti u životinja. WHO je više puta ponovio da se ljudi ne mogu zaraziti jedući svinjetinu. Naziv bolesti ipak je navelo nekolicinu zemalja da zabrane uvoz svinjetine iz Meksika i SAD-a.
 

Svinjska gripa: Crna Gora uvela nadzor na granicama

Crnogorska je vlada radi prevencije pojave i širenja svinjske gripe uvela sanitarno-zdravstveni nadzor u zračnim i morskim lukama i na graničnim prijelazima. U Crnoj Gori inače nije bilo pojave svinjske gripe, a ministar zdravstva Miodrag Radunović kazao je novinarima da je, nakon odluke Svjetske zdravstvene organizacije da se pripravnost podigne na 5. stupanj, crnogorska vlada odlučila da se sanitarno-zdravstveni inspektori nalaze u zračnim i morskim lukama i na graničnim prijelazima.

Posadama i putnicima u pomorskom i zračnom prometu te putnicima koji dolaze iz država u kojima se pojavila svinjska gripa dostavljene su preporuke o postupku za tretman osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom svinjske gripe, objasnio je Radunović.

Vlada je osnovala i posebno radno tijelo kojim koordinira ministar Radunović. On je rekao da su 'javne zdravstvene ustanove pojačale oprez prema slučajevima koji s određenim simptomima mogu upućivati na zarazu svinjskom gripom'. Također je uspostavljen komunikacijski lanac - od mjesta gdje ulaze putnici, preko zdravstveno-sanitarnih inspektora i zdravstvenih radnika.

Vojvodina: Uzbuna zbog žene koja se uzrujala zbog svinjske gripe

Potpuno zdrava žena u Novom Sadu izazvala je uzbunu u Vojvodini jer je pomislila da bi mogla biti zaražena virusom svinjske gripe. Žena je uznemirena, ali ima uredne laboratorijske nalaze i potpuno je zdrava, izjavila je u Novom Sadu glasnogovornica vojvođanskoga Kliničkog centra Gordana Umićević, prenijeli su vojvođanski mediji.

Umićević je rekla da su liječnici zarazne klinike toga centra pregledom žene utvrdili da su njezini biokemijski i laboratorijski nalazi uredni i da nema nikakvih zdravstvenih tegoba. 'Žena se vratila s putovanja u Texas i bila je uznemirena zbog vijesti o pojavi gripe, pa se iz preventivnih razloga javila epidemiološkoj službi novosadskoga doma zdravlja. Odatle su je uputili u zaraznu kliniku i ondje je utvrđeno da je potpuno zdrava', rekla je glasnogovornica kliničkog centra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene