Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema razloga za slavlje

Nema novaca: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo moglo bi nestati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo proslavilo je 20. obljetnicu, ali s obzirom na stanje borbene flote malo je razloga za slavlje. Naših deset Migova ima rok trajanja do 2013. godine, a nakon toga morali bi u mirovinu.

Već pet godina na ledu je nabava novih aviona jer država nema novca. Ratno zrakoplovstvo moglo bi nestati, a hrvatski zračni prostor braniti stranci. 30 godina stari migovi neće još dugo moći braniti nebo iznad Hrvatske. Deset migova čine borbenu flotu hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali oni su u vrlo lošem stanju. Rok trajanja im je do 2013. godine. Nakon toga trebaju na generalni remont ili otpis.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigli iz Ukrajine Prva dva remontirana MIG-a 21 testiraju se u zraku Slika nije dostupna Sad je i na papiru Potpisan ugovor o remontu hrvatskih MiG-ova u Ukrajini

Već pet godina na ledu je sudbina ratnog zrakoplovstva. Nova modernizacija migova je uzalud bačen novac. Šveđani nude svoje Gripene. Osam zrakoplova i Offset program koji bi donio radna mjesta. Cijena je, procjenjuje se, oko milijardu eura.

Mogli bismo s Bugarima i Rumunjima kupiti polovne američke lovce F16 kojih se Turska želi riješiti. Pitanje je imamo li novca za bilo koju od tih opcija. 'Naravno da u vremenima krize ne možemo sve što bismo htjeli', rekao je predsjednik Josipović. Ako se procjeni da novaca nema onda će se donijeti odluka koja će značiti očuvanje sposobnosti osobno ću se jako zalagati dakle očuvanje sposobnosti, ali ne i nabavu novih aviona. Jeftinije rješenje je platiti nekome od NATO saveznika da brani naš zračni prostor kao što Slovenija plaća Talijanima.

Prvi zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva Imra Agotić protivnik je te ideje. 'To je isto kao kada bi nam neki stranci čuvali kopnenu granicu', rekao je general pukovnik Imra Agotić. Novi ministri financija i obrane hitno će morati donijeti odluku. Hoće li kada ove starce konačno odvuku u mirovinu s njima nestati i naše ratno zrakoplovstvo?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene