Radnici Uljanik grupe na izmaku su snaga. Iščekivanje raspleta višemjesečne agonije njihova je svakodnevica.

Galerija Predsjednik Radničkog vijeća David Marsetić (Foto: Dnevnik.hr) Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Juraj Šoljić iz Sindikalnog odbora 3. Maja (Foto: Dnevnik.hr) +1 Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Početno veselje oko novog strateškog partnera Tomislava Debeljaka brzo je splasnulo kad su shvatili da plaće i dalje nema. I kad su se razveselili novom strateškom partneru, on jasno poručuje da dugove, a ni plaće neće rješavati.

Vezani članci Esad Dizdarević, radnik 3. maja (Foto: Dnevnik.hr) Očaj je svakog dana sve veći: "Sutra bih uzeo obitelj i otišao i nikad se ne bih vratio" Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Radnici Uljanika i 3. maja na izmaku snaga: ''Ono što sam čuo od radnika na skupu u Rijeci pogađa u srce''

Radnici više nemaju strpljenja.

"Danas mi je zadnji dan. Više ne radim. Ne, nisam dao otkaz. Ostat ću doma dok se to ne riješi pa ću vidjet, ako se riješi, ako ne, dat ću otkaz", kaže radnik Robi.

Plaće su im obećavane, ali još uvijek nisu isplaćene. Od nekoliko mogućih modela financiranja ispostavilo se da ne postoji ni jedan.

"Bile su obećavane dvije plaće kao prioritet ministarstva za prosinac i za siječanj, a od toga ni dan danas ništa. Stanje je mučno, evo to je najvjernija riječ za opisati stanje kakvo je sad u Uljaniku", kaže Fabrizio Kalčić.

Nova nada je odlazak ministara Horvata i Marića na sastanak s Europskom komisijom.

"Očekuju puno od srijede kad bi trebao biti skup radnika, pošto su nam Uprava i Debeljak i Vlada u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu", kaže David Marsetić, predsjednik Radničkog vijeća.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata kaže kako očekuju da se u Bruxellesu dogovore rješenja.

"Nadam se da ne ide se tamo po izgovor nego namjeru da se ipak nešto dogovori", kaže.

Dalibor tvrdi da nikad nije bilo teže. On i supruga, oboje su zaposleni u 3. Maju.

"Svaki puta smo optimistični, svaki puta nas hrane nekim lijepim izjavama, ali do sada u ovih šest ili osam mjeseci koliko traje ova agonija uvijek smo, neću reći izigrani, ali uvijek se neki produžeci igraju", kaže.

A vremena je sve manje. 26. veljače, kada se odlučuje o otvaranju stečaja nad 3. majem vrlo je blizu.

"Ako treba potopit ćemo se, ako treba radit radili bi daleko od svega toga, ali ovo neka se nešto riješi, tražimo rješenje", apelira Veljko Todorović iz sindikalnog odbora 3. maja.

"Mi plaću očekujemo svaki dan i vjerujemo da ministarstvo radi na tome i da treba radit užurbano jer ovo je sad situacija koja je dogorila svima", kaže Predrag Knežević iz kriznog stožera 3. maja.

Svako daljnje produljenje, zaključuju, samo je dolijevanje ulja na vatru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju