Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počast poginulim vatrogascima

'Nema indicija o tome da je uzrok tragedije na Kornatu NATO-ova bomba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na otoku Kornatu iznad Šipnata, uvale gdje se prije četiri godine dogodila najveća vatrogasna tragedija u Hrvatskoj, mnogobrojni okupljeni su danas odali počast dvanaestorici poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Za poginule vatrogasce podno mjesta na kojem se dogodila tragedija u memorijalnoj kapelici sv. Florijana služena je misa zadušnica. Među nazočnima, osim obitelji poginulih vatrogasaca, njihovih prijatelja i kolega, bili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar obrane Davor Božinović, izaslanik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Zlatko Gareljić te saborski zastupnici Neda Klarić, Ante Kulušić, Iva Lovrin i Ranko Ostojić.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje"

Ministru Kalmeti dio obitelji izrazio je negodovanje zbog cijele tragedije.

U izjavi novinarima ministar obrane Davor Božinović rekao je kako vjeruje da će sudski postupak koji se - zbog odgovornosti za pogibiju vatrogasaca na Kornatu - vodi na zadarskome Županijskom sudu protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice, rasvijetliti uzroke njihove pogibije.

MORH ne provodi istragu o slučaju kornatske tragedije, a u sudskom postupku MORH i Oružane snage u potpunosti surađuju, izjavio je Božinović odgovarajući na pitanje da komentira četverogodišnja nagađanja o ulozi vojske u istrazi o uzrocima vatrogasne tragedije. 'Nema pitanja na koje MORH do sada nije odgovorio, niti onih na koje se neće odgovoriti ako to od ministarstva bude zatraženo', istaknuo je Božinović.

Na pitanje da komentira teoriju po kojoj su vatrogasci na Kornatu stradali od zaostale bombe NATO-saveza, koju je javnosti u izjavi za medije nedavno ponudio i jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić, ministar obrane ustvrdio je kako nema 'indicija koje bi opravdale takve tvrdnje'. Ministar Kalmeta rekao je da je, kao i proteklih godina, došao odati počast poginulim vatrogascima te podijeliti bol s obiteljima. Nije želio komentirati sudski postupak koji se vodi na zadarskome Županijskom sudu, samo je kratko rekao kako se nada da će on raščistiti sva otvorena pitanja u slučaju kornatske tragedije.

Obitelji ogorčene

A obitelji vatrogasaca poginulih 30. kolovoza 2007. još traže odgovore na pitanje što je bio uzrok njihovoj pogibelji. Ni danas, polažući vijence na križeve podignute od kornatskog kamena u spomen na svoje sinove, očeve i muževe, ne vjeruju u teoriju eruptivnog požara koju je stručna skupina tijekom istrage o kornatskoj tragediji ponudila kao uzrok pogibije vatrogasaca. 'Sve mi smeta! Ubili su mi sina od 16 godina! Sve čine da zataškaju. Ne samo za njega, nego za sve koji su stradali. Mene su pod noge bacili!', rekao je Dinko Stančić, otac poginulog vatrogasca. 'Teško je, imam neku tremu kad dolazim na, al kad dođem ovde, onda me sve nešto opusti. Kao da sam, kao da su oni sa mnom', kaže Ajka Crvelin, majka i supruga poginulih vatrogasaca. 'To je tragedija, stvarno je tragedija. Za nas svih ovdje je tragedija, za nas svih. Nije samo za mene i za njega i tako dalje. Za svih je nas tragedija jer ne znamo istinu još uvijek', zavapio je djed poginulog vatrogasca, Branko Šprljan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene