Nezadovoljni građani prosvjedovali su danas protiv kapitalizma,


Antikapitalističkim prosvjedima koji se održavaju diljem Europe pridružilo se nekoliko stotina građana u Zagrebu koji su se u 13 sati okupili u parku Zrinjevac nakon čega su krenuli u prosvjednu šetnju.

Organizator pokreta M31 kolektiv u proglasu je upozorio da se od početka krize građane uvjerava da će banke i korporacije snositi dio tereta ali da se u stvarnosti događa suprotno jer se kriza koristi kao izgovor kako bi se zatirala radnička prava, povećavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija građana.

Napominju da su na brojnim samitima Europske unije uvedene hitne mjere štednje koje bi trebale spasiti kapitalizam, pri čemu politička oligarhija, krupni kapitalisti i mediji uvjeravaju građane da će nestati recesija, kolaps i masovno siromaštvo ako te mjere dadu učinak.

Vezani članci Bjeloruske snage počele privoditi prosvjednike u Minsku Kaos na ulicama Minska: Muškarci u uniformama i s fantomkama privode prosvjednike Sukobi Žutih prsluka i policije u Parizu, ilustracija Prosvjeduju protiv rasta cijene goriva i politike Macrona: Policija suzavcem rastjerala "žute prsluke" s pariških trgova

'Uzrok krize nije u lijenim radnicima'

Smatraju da uzrok krize nije u ljenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu te da se ne radi samo o krizi kapitalizma već da je sam kapitalizam u krizi u kojem su građani samo trošak i višak. Pritom upozoravaju da dok jedni uvećavaju svoj kapital i političku moć, život drugih postaje sve nesigurniji, siromaštvo raste, a društvene podjele sve su veće.

Drže da će destruktivna logika kapitalizma biti reproducirana sve dok joj se građani ne odupru te da Dan akcije protiv kapitalizma može biti prvi korak u tom pravcu.

Iako se kriza u pojedinim zemljama različito manifestira, organizatori poručuju da svi građani imaju isti cilj, odnosno da ne žele spasiti kapitalizam već da ga žele nadjačati.

Pod sloganom 'Nećemo plaćati vašu krizu' Europski dan akcije protiv kapitalizma održava su u brojnim europskim gradovima.