Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije plaže na području Rijeke te jedna u Crikvenici i Novom Vinodolskom nisu preporučljive za kupanje. U moru je zabilježena povišena količina bakterije Escherichije coli i crijevnih enterokoka. Što je uzrokovalo onečišćenje, inspekcija tek treba utvrditi, no kupanje na tim plažama može prouzročiti zdravstvene tegobe.


Na plaži kod 3. maja ovih se dana kupaju samo galebovi.

Vezani članci Kupanje, ilustracija Mikrobiolozi otkrili što se dogodilo na omiljenoj plaži kod Novog Vinodolskog: "Utvrđene su visoke koncentracije bakterije Escherichia coli" Policija, ilustracija Šok na Čiovu: Mještanin ispustio sadržaj svoje septičke jame u more i na plažu - "Sve je završilo u moru, bilo je kupača, djece..."

'Izmjereno je prekoračenje dopuštenih graničnih vrijednosti za dvije vrste parametara koji se ispituju, a to su crijevni enterokoki i Escherichija coli', kazala je dr. Darija Vukić Lušić iz riječkog Zavoda za javno zdravstvo.

Na drugoj plaži, udaljenoj nekoliko metara, uobičajena ljetna vreva. Mnogi ni ne znaju da je onečišćena.

'Začuđuje da mjerodavni nisu postavili table, jer je masa djece ovdje', kazao je jedan kupač.

'Najčišće nije, ali može se kupati', dodala je jedna kupačica.

Kupati se može, ali posljedice mogu biti neugodne.

'Sam rizik se ustvari odnosi na određene gastrointestinalne smetnje koje kupači mogu dobiti - kožne infekcije, infekcije očiju ili ušiju', kazala je dr. Vukić Lušić.

Najugroženija su naravno, djeca.

'Isto tako, oni tu vodu mogu progutati igrajući se i time se naravno, rizik povećava', dodala je liječnica.

Onečićenje su uzrokovale fekalne vode, ali odakle su došle inspektori zaštite okoliša još utvrđuju. A dok se ne vrati u normalu najbolje je ići na druge plaže.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju