Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umorna i smrknuta lica

Nekad ugledni menadžeri, teško se nose s pritvorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve oči sada osim na Markov trg i Koprivnicu uprte i u sjedište USKOK-a. Privedeni su proveli noć u Remetincu, prava su im pročitana, upoznati su u djelima koja im se stavljaju na teret.

Ako USKOK sve dokaže na sudu moguće su i zatvorske kazne do deset godina. Nezamijećeno je možda prošlo da je na dan privođenje sjedište USKOK-a posjetio državni tajnik i bivši sef policije Vladimir Faber. Iako je dužnosnik i dalje ima policijsku značku i ovlasti, te nema zapreke da ga primjerice državno odvjetništvo angažira bas kao i svakog drugog policajca ukoliko im je potrebno.

Pročitajte i ovo Milan Bandić, Zdravko Krajina, Denis Mohenski Posao s kućicama Bivši Bandićev vozač i Kralj Adventa ne idu u zatvor: Nagodili se s USKOK-om Pravosuđe afera - 1 Afera Mreža Zašto bivši savjetnik još uvijek nije ispitan? "Morat će se vratiti u Hrvatsku, inače će USKOK poduzeti određene mjere"

>> 'ADRIA nema nikakve veze s događajima u Podravci'

>> Jurčić: Podravci se neće dogoditi ništa loše

Nakon što su do kasno sinoć umorni i smrknuta lica s pravosudnim policajcima vođeni po stepenicama suda, Podravkaši su prvu noć proveli u istražnom zatvoru. Nekad ugledni menadžeri, danas pod lupom javnosti, s cijelom situacijom loše se nose. 'Ograničeni su pozivi, može se to obaviti u ograničen broj puta mjesečno, kratko vrijeme, treba biti popis koga se može dobiti. Ja sam ga sinoć vidio zadnji put, a otići ću u posjetu, ako ne danas, onda u ponedjeljak, a tek tada i obitelj može doći', rekao nam je Ante Madunić, odvjetnik Darka Marinca.

I Faber se pojavio u USKOK-u

Uglednu šestorku tereti se za udruživanje u kriminalnu skupinu koja je zlouporabama položaja i ovlasti oštetila Podravku za više od 250 milijuna kuna. Slučajno ili ne, svega nekoliko trenutaka prije njihovog spektakularnog privođenja, u zgradu USKOK-a ušetao je i nekadašnji ravnatelj policije, Vladimir Faber. Što je državni tajnik radio u vrijeme ispitivanja, kao i što se događalo u uskok-ovoj novoj sobici, nije poznato zbog tajnosti postupka. Sudac istrage potvrdio je samo da je svima sinoć određen jednomjesečni pritvor. 'Protiv tog rješenja osumnjičenici i njihovi branitelji imaju pravo žalbe tri dana, a o tome odlučuje izvanraspravno vijeće našeg suda', objasnio je Krešimir Devčić, sudac istrage.

Cijela skupina sada je u istražnom zatvoru. Nakon odsluženih mjesec dana, USKOK od suda može zatražiti produljenje pritvora za još dva mjeseca, a nakon tog roka, na još tri. Ukoliko je to potrebno, tada tužitelj može zatražiti produljenje istrage za još novih 12 mjeseci, nakon čega odlučuju o podizanju optužnice. Po novom zakonu, obrana je, tvrde odvjetnici, u neravnopravnom položaju. 'Moram reći da je ovo bitno nazadovanje pozicije branitelja u postupku, da je strašno ojačala pozicija tužitelja, koji u krajnjoj liniji vodi postupak, znači naša prava su neusporedivo manja nego što su bila', istaknuo je Madunić.

Prijeti im jedna do deset godina zatvora

Po novom zakonu postoji i mogućnost kućnog pritvora. No, tužitelji su tražili istražni zatvor, jer smatraju da bi osumnjičeni mogli utjecati na svjedoke, ponoviti djelo ili uništiti dokumentaciju. 'Svi mediji su pisali, bar dva mjeseca se radi obrada tog predmeta, ako se htjelo utjecati na svjedoke i uništit dokumentacija, sve se to naravno moglo davno prije napraviti', zaključio je Madunić. Obrana stoga već piše oštre žalbe. Za zlouporabu položaja i ovlasti, Podravkaši bi mogli dobiti od jedne do deset godina zatvora. Istraga je tajna kada ce se okrivljenici opet pojaviti pred sucem istrage teško je predvidjeti. Pritvorenicima predstoje tjedni boravka u zagrebačkom Remetincu i samo je jedno pitanje tko ce prvi sto reci istražiteljima ili ce i dalje svi šutjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene