Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić

'Neka Vlada odustane od gradnje mosta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik podupro je danas namjeru Vlade da kroz zakonske izmjene za 6 posto, koliko su im plaće rasle po kolektivnom ugovoru, smanji plaće u javnim službama, ali uz protivljenje oporbenih članova, koji su se složili sa sindikatima da Vlada još nije iscrpila sve druge mogućnosti za uštede.

Predstavljajući predložene izmjene Zakona o osnovici za plaće u javnim službama, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić kazao je kako je Vlada, svjesna krizne situacije, još lani neuspješno pokušavala sa sindikatima dogovoriti zamrzavanje plaća, da je velikim restrikcijama pokušavala nadomjestiti nedostatke u proračunu, ali i nužnim zaključila smanjenje plaća kao jednu od antirecesijskih mjera. 'Bez smanjenja plaća neće ići', rekao je Palarić, napominjući kako su državni službenici i namještenici pristali na smanjenje od 6 posto, ali ne i sindikati javnih službi.

Pročitajte i ovo Fali radnika za sezonu Tko će raditi? Poslodavci na velikim mukama u potrazi za radnicima: "Plaćeno mi je dosta toga pa zaradim 400 eura više nego u Srbiji" Radnici Varteksa najavili štrajk 6. svibnja u 6 Radnici poznate tvornice najavili štrajk: "Trajat će dok se plaće ne isplate"

>> 'Štrajk u javnim službama samo je pitanje dana'

>> Sanader: Smanjili smo plaće da bi pokazali kako Vlada ima odgovor na izazove

Stoga je Vlada prisiljena na rješenje koje, kaže, ne suspendira kolektivni ugovor, već ga mijenja, budući da ostaju brojna prava koja iz njega proistječu, a zadire se samo plaće, i to, kako je istaknuo, samo u iduće dvije godine, jer u Vladi očekuju da će tada i ekonomske okolnosti biti povoljnije.

Oporba smanjenje plaća ocijenila politički nekorektnim

Vesna Pusić (HNS) ocijenila je, pak, kako je Vlada od javnih službi neopravdano tražila smanjenje plaća, budući da, rekla je, nije podnijela svoj teret krize i odustala od, primjerice, gradnje Pelješkog mosta, od dividendi iz državnih poduzeća, od visokih menadžerskih plaća u tim poduzećima. 'Kada bi Vlada od toga odustala, onda bi bilo opravdano izaći pred sindikate i tražiti smanjenje plaća', kazala je Pusić.

Kao i ona, i Josip Leko (SDP) nelogičnim smatra Vladin zahtjev za smanjenjem plaća kada propušta i kasni s reformama državne i javne uprave, prozivajući Vladu da, time što od Sabora traži da van snage stavi kolektivni ugovor koji su potpisali socijalni partneri, neopravdano kani s parlamentom podijeliti odgovornost. 'To je ugovor socijalnih partnera i zašto bi ga parlament stavljao van snage. On nije protuzakonit i na to nemamo pravo', rekao je Leko.

Isto misli i Ivo Josipović (SDP), rekavši kako Vlada ima druge instrumente za otkazivanje kolektivnog ugovora od toga da sa Saborom pokušava podijeliti političku odgovornost za nepopularnu mjeru kakva je smanjenje plaća. 'To nije politički korektno', poručio je. Da Vlada ne bi trebala ići na smanjenje plaća javnih službenika, već uštede tražiti na drugim mjestima smatra i sveučilišni profesor Ivan Koprić, vanjski član Odbora, iznijevši podatke po kojima se personalnim uštedama u raznim tijelima državne i javne uprave, bez zadiranja u plaće, može uštedjeti između 15 i 20 posto.

HDZ-ovi članovi Odbora nisu sudjelovali u raspravi, već su samo izglasali zaključak kojim se Saboru predlaže donošenje zakonskih izmjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene