Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prerano 'uskočili' u kratke rukave

Neka vas ne zavara vrijeme, gripa još hara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sunčanog vremena mnogi su požurili s ljetnom odjećom. No, opasnosti od zubatog sunca veće su nego što se na prvi pogled čini.

Razne epidemije još uvijek su prisutne pa stručnjaci pozivaju na oprez. Sa suncem su stigle i nezaobilazne gužve na ulicama i terasama kafića. Za neke je ljeto, čini se, počelo već u veljači.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

>> Uspješno testiranje: Uskoro cjepivo protiv svih oblika gripe?!

Hoće li se možda prehladiti mnogi danas nisu brinuli. Teško je tako bilo povjerovati da ulicama vreba i veća opasnost. Naša se zemlja nalazi usred sezone svinjske gripe. Epidemija virusa svinjske gripe u Hrvatskoj će potrajati još šest tjedana. Deseci oboljelih građana i dalje svakodnevno pristižu u bolnice.

U zagrebačku kliniku za infektivne bolesti danas je stiglo gotovo sto zabrinutih lica, simptomi uobičajeni. 'Visoka temperatura, sa nekim ili svim respiratornim simptomima u koje pripada otežano disanje na nos, kihanje, kašljanje, grlobolja, promuklost', rekao je dr. Ilija Kuzman.

I dok se velika većina uspješno oporavi kroz tjedan dana, liječnici svaki dan hospitaliziraju 15-ak pacijenata s nekim kroničnim bolestima. Sve kako bi se izbjegle teške komplikacije, poput upale pluća. Gripa se, kažu i epidemiolozi, osjeća u svim krajevima Hrvatske.

'U ovom trenutku je ona apsolutno svuda prisutna. Do sada je 24.000 prijavljeno epidemiološkoj službi', rekla je dr. Ira Gjenero Margan. Dosad se protiv virusa cijepilo pola milijuna ljudi, a prve procjene govore da je broj oboljelih u blagom padu. Pogoduje tome, čini se, i ovo sunčano vrijeme- jer se virus brže širi u hladnim uvjetima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene