Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik potencijal

Ispod ovog hrvatskog grada nalazi se podzemni svijet - 'Još uvijek nije sve istraženo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo nekoliko minuta podzemnog hoda, na ugodnih 15-tak stupnjeva, stigli smo u staru jezgru grada.

Kad spomenemo Pulu, prvo na što pomislimo zasigurno su Arena, Augustov hram, Zlatna vrata. No vidljivi spomenici samo su dio kulturne baštine tog istarskog grada, koji je nekad bio najveća ratna luka Austro-Ugarske. Ta je monarhija ostavila cijeli mali podzemni grad i velik broj utvrda u kojima leži velik turistički potencijal.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Pula je najpoznatija po spomenicima koji su svima vidljivi. Arenu, primjerice, posjeti oko 350 tisuća posjetitelja godišnje. Ali ispod površine zemlje, nalazi se jedan pravi mali svijet. Tunel u priloženo prilogu, dugačak je oko 500 metara i povezuje razne lokacije.

Hrvatski gradovi dobili fantastične ocjene 'nomada', Split među 20 najpoželjnijih!

U samo nekoliko minuta podzemnog hoda, na ugodnih 15-tak stupnjeva, stigli smo u staru jezgru grada.

'Poznato je da je Pula bila glavna austrougarska ratna luka, da je tu bilo osim civilnog stanovništva, ljudi koji su radili za potrebe vojske i za potrebe arsenala i ispod pulskih brežuljaka, gotovo ispod svakog, izbušeni su tuneli i skloništa', rekao je Graciano Prečec, ravnatelj povijesnog i pomorskog muzeja Istre, te dodao da praktički još uvijek nije sve istraženo.

I u ovakvim utvrdama leži veliki turistički potencijal. No on je još uvijek neiskorišten. Utvrde koje su nekad štitile grad i luku, s odlaskom vojske, godinama su propadale. No polako se kreće u njihovu valorizaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene