Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Maestro

Negira da je prijatelju namjestio posao i oštetio državu za 300 000 kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velimir Kračun odbacio je na zagrebačkom Županijskom sudu tvrdnje iz posljednje USKOK-ove optužnice u 'slučaju Maestro' da je kao potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju tvrtki svog prijatelja namjestio posao i tako državu oštetio za gotovo 300 tisuća kuna.

'Nisam kriv', kazao je Kračun pred sucem Željkom Horvatovićem očitujući se na početku suđenja o optužnici koja ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Isto je izjavio i suoptuženi Ivan Odorčić, direktor tvrtke Konzalt-Ing iz Zagreba koji ga je navodno poticao na namještanje natječaja za posao. Kao svjedoci u ovom postupku, koji se nastavlja 8. ožujka, na sudu će se ispitati bivši predsjednik HFP-a Grga Ivezić, još nekoliko zaposlenika Fonda te predstavnici ostalih tvrtki koje na spornom natječaju nisu dobile posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Veliki maestro' Bivši zadarski župan opovrgava USKOK-ovog pouzdanika Kuzmanića Slika nije dostupna 'Veliki maestro' Petlevskog puštaju, Matanović jedini 'maestro' koji ostaje u pritvoru

U USKOK-ovoj optužnici Odorčića se tereti da je potpredsjednika HFP-a zaduženog za financije Kračuna poticao da bez obzira na druge ponuđače njegovoj tvrtki 2007. omogući pobjedu na natječaju za procjenu vrijednosti imovine splitskog Jadroplova. Kračun je bio predsjednik stručnog povjerenstva Fonda zadužen za pripremu i provedbu javnog nadmetanja za pružanje usluga procjene vrijednosti poslovanja Jadroplova zbog pripreme privatizacije. Na natječaj objavljen u travnju javilo se pet ponuđača.

U sjeni suđenja trojici predsjednika HFP-a

USKOK tvrdi kako je Kračun znao da Odorčićeva tvrtka nije sposobna obaviti procjenu prema traženim uvjetima, no o tome nije obavijestio ostale članove povjerenstva koji su u svibnju 2007. upravo tvrtku Konzalt-Ing izabrali kao najboljeg ponuđača. Kračun je, zatim, ističe USKOK, bez znanja Tajništva HFP-a i prije konačnosti odluke o odabiru, predsjedniku HFP-a osobno donio na potpis ugovor koji mu je prije toga elektroničkom poštom poslao Odorčić. Na osnovi toga Kračun je kao potpredsjednik zadužen za financije izdao nalog računovodstvu Fonda da Odorčićevoj tvrtki u dva puta isplati predujam od gotovo 300.000 kuna. Istraga protiv Kračuna i Odorčića vodila se na zagrebačkome Županijskom sudu u sjeni suđenja trojici potpredsjednika Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) u slučajevima "mali i veliki Maestro".

Kračun je u medijima tada tvrdio da je šokiran te da je bio prvi koji je pomogao u akciji 'Maestro'. Rekao je da je izabrao onu tvrtku koja je imala više zaposlenih stručnjaka te da na tu odluku nije utjecalo to što poznaje Odorčića. Natječaj je na kraju poništen, a 300.000 kuna predujma navodno je vraćeno Fondu. Akcija 'Maestro' vrhunac je doživjela u lipnju 2007., kada su, među ostalima, uhićena trojica potpredsjednika HFP-a, tijela koje su najviši državni dužnosnici uoči uhićenja označili kao 'leglo korupcije'.

Sredinom veljače prošle godine u prvome sudskom postupku 'malom Maestru' nepravomoćno su oslobođeni bivši potpredsjednik Fonda Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić. Tri mjeseca kasnije u slučaju 'veliki Maestro' bivši potpredsjednici Fonda Josip Matanović i Robert Peša nepravomoćno su osuđeni na 11 godina zatvora te dvije godine zatvora.

>> Počeo žalbeni postupak u slučaju 'veliki maestro'

Voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci zatvora, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, a zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio je tri godine zatvora. Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na osječkome Ekonomskom fakultetu Mane Medić. Na Vrhovnom sudu prošlog je tjedna održan žalbeni postupak na presudu u "velikom maestru", no odluka još nije objavljena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene