Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u Trogiru

Nečuveno: Spomenik iz NOB-a prodan u Italiju po kilogramu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomenik od dva metra iz trogirskog komunalnog je poduzeća, kako se čini, prodan u Italiju.

Trogir danas priča o spomeniku koji je nekada bio u centru Trogira, uz srednjovjekovnu kulu Kamerlengo. Na livadi se nalazio spomenik poginulima u Drugom svjetskom ratu s područja općine Trogir,  a poginulo je 1300 ljudi. Spomen na njih prvo je miniran, a potom po dekretu uklonjen.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?" Trogir Pod zaštitom UNESCO-a Kamen u povijesnim ulicama zamijenili novim, građani bijesni: "Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost"

Kada su 90 -tih godina serijski uklanjani ovakvi spomenici, i brončana statua borca spremljena je u prostorije gradskog komunalnog poduzeća. No, po policijskom izviješću, čini se da je 2007. iz komunalnog prevezena na privatni deponij za staro željezo, vlasništvo gradskog HDZ - ovog vijećnika Vinka Brkana.

Skulptura je teška 900 kilograma

'Spomenik je ležao položen kraj vage za mjerenje u poduzeću Brkan Plano. Policija je napravila uviđaj', tvrdi Drago Mindoljević,vijećnik SDP-a Trogir. U vrijeme odvoženja spomenika na vlasti u Trogiru bio je imenjak i rođak vlasnika deponija, dogradonačelnik kasnije pritvaran zbog milijunskih minusa u gradu. Skulptura je teška 900 kilograma.

'Kada su ljudi pitali on je rekao da je spomenik prodan u Italiju', rekao je Mindoljević. Danas se o toj temi nije želio očitovati, kaže novinari su tendencionzni, no nije ni demantirao priče po kojima je spomenik prodao u Italiju.

Trogirani su zgroženi ako je točno da je spomen na žrtve prodan po kilogramu u staru broncu. Sadašnja SDP-ova gradska uprava ispitat će što se točno dogodilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene