Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u New Yorku da Hrvatska dobro surađuje s Haškim sudom te kako on neće dopustiti da bilo tko neopravdano sumnjiči Hrvatsku na tom planu, uoči izvješća glavnog haškog tužitelja Vijeću sigurnosti UN u kojem se, po diplomatskim izvorima, očekuju prigovori na suradnju Zagreba zbog spornih 'topničkih dnevnika' iz Oluje.


Premijer Ivo Sanader će u idućih nekoliko dana u New Yorku imati više sastanaka posvećenih najvažnijim vanjskopolitičkim pitanjima za Hrvatsku, uključujući susrete s povjerenikom EU za proširenje Olijem Rehnom u ponedjeljak, s glavnim tajnikom Ban Ki-moonom u utorak te s predsjednikom i glavnim tužiteljem ICTY-a Patrickom Robinsonom i Sergeom Brammertzom u srijedu, a u četvrtak će zastupati Hrvatsku na sjednici Vijeća sigurnosti UN na kojoj će Robinson i Brammertz podnijeti izvješća.

'Hrvatska dobro surađuje s Haškim sudom i ja ću to reći na samoj sjednici Vijeća sigurnosti UN i na sastancima s Robinsonom i Bramertzom', rekao je Sanader hrvatskim novinarima u New Yorku, dodajući da će na sjednici Vijeća sigurnosti uz njega biti i ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković u Šibeniku Plenković odgovorio Milanoviću: "On je licemjer, dodvorava se krajnjoj desnici. Pa nije uzalud danas spomenuo Stojadinovića" Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj"

Brammertzovo izvješće, koje bi Stalna misija RH pri u UN-u trebala primiti u ponedjeljak, Sanader je odbio komentirati sve do sjednice u četvrtak kazavši da 'ima naznake' o njemu, te ističući da 'Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em, u skladu sa svojim zakonima'. 'Neću dopustiti da bilo tko neopravdano sumnjiči Hrvatsku', naglasio je Sanader.

Tijekom boravka u New Yorku, hrvatski premijer sastat će se i s veleposlanicom SAD pri UN-u Susan Rice, s kojom će razgovarati o suradnji Hrvatska i SAD-a u Vijeću sigurnosti UN i drugim pitanjem, te s guvernerom države New York Davidom Patersonom, s kojim će govoriti o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u New Yorku, koja obuhvaća oko 200.000 ljudi.

Sanader je kazao da će imati dugi razgovor i radni ručak s Olijem Rehnom na kojem će 'inzistirati ili da se prihvati inicijativa EU ili da se deblokiraju pregovori', jer je Hrvatska izgubila šest mjeseci zbog kako je kazao 'nepravedne i neeuropske slovenske blokade'. 'Još uvijek se pregovori mogu završiti tijekom ove godine, ali treba hitno u lipnju uslijediti deblokada Slovenije', rekao je Sanader, ponovivši da Hrvatska ne prihvaća slovenske amandmane na poticaj Olija Rehna i EU u cjelini, koju je sama prihvatila bez dodanih uvjeta.

Sanader je kazao da će s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom razgovarati o ulozi Republike Hrvatske u Vijeću sigurnosti te o reformi Ujedinjenih naroda. Na pitanje hoće li s Banom razgovarati i o situaciji vezanoj uz hrvatskog veleposlanika pri UN-u Nevena Juricu, koji zbog bolesti već gotovo dva mjeseca izbiva iz Vijeća sigurnosti UN, Sanader je kazao da to neće biti tema razgovora, već da će se govoriti o pitanjima s kojima će se Vijeće baviti do kraja godine, kada istječe dvogodišnji mandat Hrvatske.

Hrvatski premijer će se u Stalnoj misiji RH pri UN-u sastati s rabinom Arthurom Schneierom, predsjednikom međunarodne zaklade 'Poziv na savjest' koja promiče toleranciju, dijalog i ljudska prava. U srijedu će Sanader održati predavanje na prestižnom Sveučilištu Columbija o temi 'Budućnost jugoistočne Europe s aspekta nove članice NATO-a'.