Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mate Kapović o 'facebook' prosvjedima

'Ne smijemo više čekati poštenu vlast'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr.sc. Mate Kapović, docent lingvistike, aktivist je i prosvjednik koji svaki drugi dan, zajedno s ostalim prosvjednicima propješači i do 15 kilometara po zagrebačkim ulicama.

Docent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mate Kapović je svojedobno vrlo jasno i aktivno podržavao studente koji su pokrenuli blokade fakulteta tražeći ukidanje školarina. I sada, u ovim 'facebook' prosvjedima, Kapović ima vrlo jasne, artikulirane stavove o razlozima prosvjeda.

'Ne smijemo više čekati poštenu vlast. Moramo težiti švicarskom modelu čestih referenduma, izravnom građanskom odlučivanju, jer je besmisleno da stranka koja pobijedi na izborima sljedeće četiri godine može raditi što god poželi', rekao je Kapović u u razgovoru za najnoviji broj Školskih novina. 'Ako znamo da na ishod izbora utječu financijske donacije mutnih ljudi koji su se obogatili u privatizacijskoj pljački, onda je jasno da živimo u parodiji demokracije', rekao je Kapović.

Upitan je li razmišljao o tome da postane vođa prosvjeda u Zagrebu, Kapović je rekao kako ne želi biti vođa niti misli da je to ovim prosvjedima potrebno.

'Zasad dobro funkcioniramo kroz višesatne šetnje gradom. Razni politikanti koji se pokušavaju (samo)nametnuti kao vođe samo štete prosvjedu i odbijaju ljude da nam se pridruže u većem broju. Ljudima je dosta govora, dosta im je vođa', rekao je Kapović, dodavši kako bi se svi trebali ugledati na Rijeku gdje nitko ne nastupa pod svojim imenom. 'Djeluju kao kolektiv, ne prijavljuju prosvjede, a istodobno su svi i redari koji paze da ne dođe do incidenata'.

Kapović je rekao i kako su ankete pokazale da 70 posto građana podupire prosvjede, te da je njih 30 posto spremno izaći na ulice. 'Teško je predvidjeti hoće li se cijela stvar intenzivirati. Nemoguće je bilo predvidjeti i da će se dogoditi prave revolucije u Egiptu i Libiji, pa ne možemo reći ni što će biti s našim prosvjedima', rekao je Kapović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ja sam i dalje slobodan' Mate Janković demantirao vezu s Ivanom Nanut Slika nije dostupna Intervju 60 sekundi Mate Janković: Želim biti bogat i nepoznat!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene