Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš: Šeks je bio 'bog i batina' u ratnom Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznoseći svoju obranu na suđenju za ratne zločine u slučajevima "garaža" i "selotejp" na zagrebačkom Županijskom sudu Branimir Glavaš je danas rekao da je "bog i batina" u ratnom Osijeku bio regionalni krizni stožer na čelu s Vladimirom Šeksom, bez čijeg se znanja, kaže, ništa nije moglo dogoditi.

"Odbacujem sve navode iz osječke i zagrebačke optužnice", kazao je Glavaš ističući kako smatra da nakon istrage u slučajevima "garaža" i "selotejp" protiv njega nije bilo razloga za podizanje optužnice i pokretanje sudskog postupka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HVIDR-a 'Neke udruge vrše pritisak na pravosuđe u slučaju Glavaš' Slika nije dostupna Glavaševa obrana: Suđenje se odugovlači iz političkih razloga

"Ništa se nije moglo dogoditi bez znanja, suglasnosti i odobrenja čelnog čovjeka regionalnog kriznog stožera. To ne govorim da bi na nekoga prenio odgovornost nego iznosim činjenice koje su bile fakti onog vremena", rekao je Glavaš, ističući kako nitko ne bi mogao povjerovati da je on zapovijedao Šeksu.

Glavaš je rekao kako mu nije jasno da u vrijeme "opće hajke" policija s njim nije željela obaviti niti jedan razgovor, ili ispitati što o navodnim ratnim zločinima znaju Šeks ili tadašnji tužitelj Krunoslav Olujić.

"Interesantno je da policija nije pozvala predsjednika kriznog štaba koji je dobro znao sve što se događa", kazao je Glavaš. Ponovio je i da je njegovo uhićenje te podizanje optužnice napravljeno po političkom diktatu koji je proveo bivši načelnik osječke policije Vladimir Faber.

Od stupanja na dužnost Faber je, tvrdi Glavaš, odbijao razgovor, iako je s njim želio raspraviti sve nejasnoće i podvrgnuti se detektoru laži.

Smatra da je politički progon protiv njega pokrenut prije
prošlogodišnjih lokalnih izbora u Požegi. "Kada im je postalo jasno da neće moći ugasiti pokret koji je krenuo u Slavoniji i Baranji kreću na mene, a Fehiru obećavaju da neće biti progonjen", ustvrdio je Glavaš.

Krunskog svjedoka Krunoslava Fehira ponovno je nazvao patološkim lažljivcem kojega je na svjedočenje pripremao odvjetnik Anto Nobilo.

"On ga je brifirao i govorio mu kako da mijenja iskaze, a poznavajući njegov kvocijent inteligencije znam da to nije njegova umotvorina", rekao je Glavaš.

Tvrdi da ništa nije činio samostalno nego samo uz konzultacije s drugim čelnicima te da u Osijeku nije bilo nikakve dvostruke linije zapovijedanja.

"Iz svega je vidljivo da nisam bio zapovjednik nikakve postrojbe, pa nisam ni mogao učiniti ono za što me se tereti", zaključio je Glavaš.

Iznošenje obrane nastavljeno je očitovanjem o svakoj pojedinačnoj žrtvi stradaloj u garaži Sekretarijata za narodnu obranu ili na obali Drave 1991. opisanoj u optužnici kojom se Glavaš i šestorica optuženika terete za ratni zločin.

Na optuženičkoj klupi su još Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontića, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene