Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U RH ne smiju električne stolice, ali smiju nazupčani vijci za stiskanje palčeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vješala, giljotine, električne stolice, plinske komore i sustavi za ubrizgavanje smrtonosnih injekcija od idućeg se tjedna neće moći izvoziti i uvoziti u Hrvatsku, no uz odobrenje nadležnog ministarstva moći će se, primjerice, nabaviti stolice i stolovi s okovima, razne lisice te nazupčani vijci za stiskanje palčeva.

Proizlazi to iz prošlotjedne Vladine Uredbe o izvozu i uvozu robe koja se može uporabiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje.

Pročitajte i ovo Namjestite klima-uređaj na pravu temperaturu Veći računi Smanjite račune za struju i ne ponavljajte kobnu grešku koju mnogi rade pri korištenju klime: ''Onda troši luđački!'' Slika nije dostupna Novi slučaj politizacije pravosuđa? Potvrđena obustava Trumpove protuimigracijske uredbe

Uredbom, koja je jučer objavljena u Narodnim novinama, a stupa na snagu osmog dana od objave, zabranjen je uvoz i izvoz robe koja je praktično neuporabljiva, osim za izvršenje smrtne kazne, mučenje i ostalo okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje.

Tako je zabranjen uvoz i izvoz vješala, giljotina, električnih stolica, hermetičnih komora od čelika i stakla za usmrćivanje smrtonosnim plinom, sustavi za ubrizgavanje smrtonosnih injekcija te pojasevi za električne šokove, čiji napon na izvoru ne prelazi 10.000 volti.

Istodobno je zabranjeno i pružanje tehničke pomoći, odnosno uputa, savjeta, obuke i savjetovanja u vezi s popravcima, razvojem, proizvodnjom, ispitivanjem, održavanjem i sastavljanjem takve robe bilo kojoj osobi, subjektu ili tijelu u drugoj državi.

Iznimno, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva može odobriti izvoz i uvoz zabranjene robe te pružanje tehničke pomoći ako se dokaže da će se isključivo koristiti za javne izložbe u muzeju radi njezinog povijesnoga značenja.

Isto je ministarstvo nadležno za izdavanje odobrenja za uvoz ili izvoz robe koja nije isključivo namijenjena izvršenju smrtne kazne ili mučenju, ali bi se za to mogla koristiti.

Na popisu takve robe našle su se tzv. prisilne stolice i stolovi s okovima, okovi za noge, skupni lanci, okovi i pojedinačne lisice ili okovi narukvice, lisice za palčeve i vijci za stiskanje palčeva, uključujući i nazupčani model, te prijenosne naprave za elektrošokove.

"Klasične lisice", odnosno lisice koje nisu dulje od 28 centimetara i nisu prilagođene kako bi uzrokovale bol i patnju nisu uvrštene u popis, kao ni naprave za elektrošokove koje se koriste u svrhu osobne zaštite korisnika.

Prema Uredbi, odobrenje Ministarstva nije potrebno za izvoz robe koju koristi vojno ili civilno osoblje koje sudjeluje u mirovnim operacijama EU-a, UN-a, i NATO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene