Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoren Croatia boat show

Najksupljim brodovima vlasnici - Hrvati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nautički turizam na Jadranu je pak u stalnom porastu, no konkurencija je sve jača. Veseli stoga vijest da je unatoč recesiji i krizi Nautički sajam ipak i ove godine otvorio vrata posjetiteljima i izlagačima u Splitu.

Po 14. put, Croatia boat show postavio je svoje vezove i one već poznate bijele šatore uz splitsku Rivu. Organizator priznaje da do prije koji mjesec nije znao ni hoće li se sajam održati no uspjeli su.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Kažu, bit će 150 brodova. istina, mnogi su vezovi danas bili prazni, no uvjeravaju nas da će se popuniti. O svijetu nautičkog biznisa za sada možemo učiti od Crnogoraca koji su na sajmu predstavili maketu svoje marine u Tivtu.

U stvarnosti je ta marina već dobrim dijelom izgrađena i to je nešto preluksuzno, njihovi najčešći gosti su bogati Rusi. Dio tog luksuznog ugođaja bit će i na splitskom sajmu. Kada zakoračite na jedan od skupih brodova to je jedan drugi svijet , mnogim našim građanima nažalost dostižan samo na sajmu.

Sveti Duje opet gleda na šatore i jarbole. U splitskom mandraču gužva i kiša. Već klasičan početak Croatia boat showa. U ovoj krizi luksuz je nekako i prošetati po brodu od 26 metara, vrijednom 4 milijuna eura. Vlasnik je stranac, ali brod je ipak vezan u domaćoj marini, u Dalmaciji.

Izlagačima je cilj prodati nove brodove, a guše ih državne trošarine koje za oko 10 posto poskupljuju brod. No, uvijek ima onih koji i u krizi žive još bolje i imaju novca za ove luksuzne igračke. I danas se spominjala zakonska i porezna problematika. Recimo, Crnogorci imaju fleksibilniji sustav pa su njihove marine pune velikih stranih jahti, većinom ruskih vlasnika. Izložili su na sajmu i maketu grandiozne marine iz Tivta.

No, čini se da naši ne namjeravaju spuštati cijene, jer tvrde da su talijanski nautičari, recimo, navalili kod nas. "Pogledajte Italiju, tamo je skuplja porezna politika pa njihovi nautičari dolaze kod nas", ističe Perica Šolić, pomoćnik ministra pomorstva. Turske izlagače sa sajma mučio je transport brodova. Kažu, zbog pravoslavnog uskrsa i neradnih dana pet brodova na kamionima bilo im je zadržano na granici u Srbiji. Od turskog veleposlanstva saznajemo da je problem ipak riješen, brodovi stižu u Split.

Ulaznice su ove godine nešto jeftinije pa kada stane kiša, uz malo sunca Splićani će se šetnjom između skupih plovila moći opustiti i zaboraviti na svakodnevnicu. Sajam je otvoren do nedjelje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene