Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO u HrvatskoJ

VIDEO Dubrovnik podređen velikom političkom skupu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO treba ustrajati na konceptu 'pametne obrane' i udruživanju vojnih kapaciteta zemalja članica kako bi u uvjetima gospodarske krize održao visoku obrambenu sposobnost, ocijenili su u petak u Dubrovniku parlamentarci iz država članica Sjevernoatlanskog saveza.

Odbor za obranu Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a koja prvi put zasjeda u Hrvatskoj, raspravljao je o konceptu koji je savez osmislio prije nekoliko godina kada su zbog krize zemlje članice smanjile proračune za obranu.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Radi se o učinkovitijem korištenju i udruživanju vojnih potencijala, ljudstva te borbene tehnike koja bi uz vojnu namjenu trebala služiti i u civilne svrhe.

'Dobra posljedica ekonomske krize je što nas je prisilila da izađemo iz uskih okvira, da više surađujemo, da dijelimo ideje i troškove te da zajednički pronalazimo nova rješenja i nove oblike suradnje na području obrane', rekao je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

Načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske, general zbora Drago Lovrić govorio je kupnji opreme koja ima kombiniranu civilno-vojnu svrhu, poput obalnih ophodnih brodova, brodova za slučaj ekoloških nesreća na moru, helikoptera i brodova za traganje i spašavanje te protupožarnih zrakoplova.

'Kao mala država s ograničenim proračunom posebno smo zainteresirani za nabavu opreme koja se može koristiti za dvojne namjene, koje imaju civilnu i vojnu svrhu i koje se mogu zajednički upotrijebiti kroz NATO i EU projekte', rekao je Lovrić.

Slovenski ministar obrane Roman Jakič istaknuo je da Slovenija daje prioritetnu važnost regionalnoj obrambenoj suradnji i da su kontinuirani dobrosudsjedski odnosi s Hrvatskom put drugim zemljama u regiji.

'Naša misija bit će ispunjena, a stabilno euroatlantsko okruženje bit će stvoreno kada sve zemlje regije postanu članovi iste obitelji', istaknuo je Jakič.

>> Promjena plana: Ministrica Pusić i veleposlanica čekale redovnu liniju CA, na kraju lete Vladinim avionom

Trećeg dana 59. godišnje sjednice PS NATO-a koji je po broju sudionika najveći međunarodni politički skup održan u Hrvatskoj, predstavnici 28 zemalja članica te partnerskih zemalja nastavljaju rasprave o aktualnim sigurnosnim temama, stanju u Siriji, na Bliskome istoku i Kosovu te budućnosti Afganistana nakon povlačenja međunarodnih snaga 2014

Pošto su cijeli dan raspravljali o gorućim međunarodnim krizama i budućnosti NATO-a, parlamentarci iz savezničkih zemalja pogled s dokumenata i kompjutorskih zaslona okrenuli su u subotu poslijepodne prema dubrovačkom nebu i spektakularnim akrobacijama najboljih pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Piloti šest zrakoplova letačke skupine 'Krila Oluje' pokazali su vještinu, disciplinu i timski rad i oduševili sudionike zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koji su atraktivan program promatrali s plaže na Babinom kuku.

Leteći na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2 metra pri brzinama do 550 km/h, istinski majstori visina pokazali su u 20-tak minuta najbolje domete grupnog akrobatskog letenja.

Ponirući s visine od nekoliko stotina do manje od sto metara od površine mora, piloti su do krajnjih granica tjerali školske zrakoplove tipa Pilatus, a i svoju psihofizičku izdržljivost jer se opterećenje koje podnose tijekom pojedinih elemenata kreće od -2,5 G do +6,5 G.

Članovi 'Krila Oluje' iskusni su dugogodišnji nastavnici letenja koji uz osnovne uvjete - izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene