Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nesuvislo i bez argumenta'

Martinčević i Koračević izbačeni iz HNS-a: 'Nanijeli su štetu stranci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donesena je odluka o sudbini Natalije Martinčević unutar Hrvatske narodne stranke, a ista sudbina uskoro je dočekala i Zlatka Koračevića.

Varaždinska dogradonačelnica Natalija Martinčević izbačena je danas iz HNS-a! Ta je odluka donesena na sjednici Suda časti Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije, piše eVaraždin.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Anka Mrak Taritaš TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ? Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica

Varaždin: Koračević i Martinčević izlaze pred HNS-ov Sud časti

'Sama prijava je bila nesuvisla i bez ijednog argumenta, a tako je izgledala i sama sjednica. Ovo što se radi je pravno neutemeljeno i vodi destrukciji stranke. Stranka koja se 20 godina zalagala za demokraciju sada svog osnivača izbacuje bez mogućnosti na obranu i žalbu, a članove proganja zbog izrečenog mišljenja - rekla je za eVaraždin Natalija Martinčević.

Martinčević je na sjednici dobila priliku iznijeti svoje argumente, no odluka je bila konačna. Brzo je napisan zapisnik te joj uručena odluka. Kaže kako se radi o progonu članova stranke koji su iznijeli svoje mišljenje te da si jedna demokratska stranka takvo što ne može dopustiti.

Sud časti izbacio i Zlatka Koračevića

Nakon Natalije Martinčević, Sud časti županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije iz stranke je danas izbacio i Zlatka Koračevića, bivšeg čelnog čovjeka HEP-a i bivšeg saborskog zastupnika.

Koračević je nakon donesene odluke rekao da je sankcioniran zbog iznošenja osobnih stavova u javnosti vezano uz isključenje Radimira Čačića iz HNS-a.

"Takav način, takvi argumenti politički su štetni za stranku, pravno neutemeljni i ljudski neprihvatljivi", rekao je.

Dodao je da mu se na teret stavlja i kršenje zabrane komuniciranja s Radimirom Čačićem što je ocijenio zadiranjem u njegova osobna prava.

Koračević kaže da bez obzira na sve događaje nije spreman odreći se prijateljstva s Čačićem i podrediti se nečijim osobnim stavovima te zaboraviti na osnovne postulate stranke koje je postavila Savka Dabčević Kučar, a to su demokratičnost, pravednost i uvažavanje drugačijeg mišljenja i stava.

Kaže da će iskoristiti svoje pravo na žalbu središnjici.

Na novinarski upit hoće li se učlaniti u drugu stranku Koračević je rekao da će, bez obzira na konačnu odluku, on svoj politički kapital dati na provjeru biračima, prije svega u njegovoj matičnoj općini Bednja, ali i šire od toga na nekim od budućih izbora.

Dodao je da se o isključenju Radimira Čačića počelo razmišljati već nakon prometne nesreće u Mađarskoj kada je Čačić skrivio smrt dvoje ljudi.

Pusić: To je stvar lokalne organizacije

Izbacivanje Koračevića i Martinčević komentirala je predsjednica HNS- a Vesna Pusić.

'To je stvar lokalne organizacije... to rješava lokalna organizacija i nije na vodstvu da ono to rješava', rekla je Pusić nakon sjednice Vlade odgovarajući na pitanje jesu li grijesi Martinčević i Koračevića stvarno toliko veliki da ih se trebalo izbaciti iz stranke.

Članica Predsjedništva HNS-a Andrea Zlatar Violić rekla je kako ne smatra da se radi o grijesima "nego o poštivanju onoga što je kodeks stranačkog ponašanja".

'Riječ je slučajevima koji se vode na razini varaždinske županije na Sudu časti i mislim da svaki slučaj treba promatrati zasebno i da se ne radi ni o kakvim znakovima - svaki pojedinac i član stranke je zasebna osoba", rekla je Zlatar Violić na pitanje je li izbacivanje Martinčević i Koračevića poruka Čačićevim kadrovima u HNS-u "da im je odzvonilo".

HNS: Nanijeli su štetu stranci

Nakon nepravomoćne i jednoglasne odluke Suda časti varaždinske županijske organizacije HNS-a da se iz stranke isključe saborska zastupnica Natalija Martinčević i bivši čelni čovjek HEP-a Zlatko Koračević, priopćenjem se očitovala i sama stranačka organizacija, poručivši kako su oboje nanijeli štetu stranci.

U županijskom HNS-u ističu kako je Sud časti, na temelju uvida u spise predmeta te izjava svih strana u procesu, donio odluku da su Martinčević i Koračević počinili teške povrede Statuta stranke te nisu poštivali odluke nadležnih tijela čime su nanjeli štetu ugledu stranke.

Napominju kako je nepravomoćnu odluku o njihovu isključenju Sud časti donio jednoglasno te im je odmah i uručena, a od danas teče rok za žalbu od osam dana.

Ukoliko Martinčević ili Koračević ne podnesu žalbu, odluka se smatra pravomoćnom. Podnesu li je, Sud časti u stranačkoj središnjici, kao drugostupanjsko tijelo, na žalbu mora odgovoriti u roku od 30 dana i njegova je odluka konačna.

Na današnjoj sjednici Suda časti u Varaždinu, uz Martinčević i Koračevića te članove tog stranačkog suda, bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić koji je i podnio prijavu protiv Martinčević i Koračevića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene