Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident na moru

VIDEO: Nasukao se Marko Polo, zapovjednici ispitani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U noći s petka na subotu brod Marko Polo nasukao se kod otočića Sita.

Trajekt 'Marko Polo' brodara Jadrolinije Rijeka nasukao se noćas oko 2,50 sati na plićini otočića Sit između otoka Žuta i Pašmana u kornatskom otočju, no nitko nije ozlijeđen niti zasad ima onečišćenja mora, izvijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i PU šibensko kninske. Na brodu, dužine 128,13 metara, bilo je 41 putnika i 64 članova posade te 18 vozila, a plovio je na redovnoj dužobalnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari (Italija), priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Po dojavi na mjesto pomorske nesreće isplovili su brodovi Lučke kapetanije Šibenik i šibenske Pomorske policije te brodica Lučke kapetanije Zadar. Daljnje aktivnosti koordiniraju Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci i tim za potporu brodu u opasnosti Jadrolinije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odustalo se od miniranja obale 'Marko Polo' dolaze spasiti strani stručnjaci Slika nije dostupna Istraga uzroka traje Rezultati alkotesta za nekoliko dana, izuzeta 'crna kutija'

Kalmeta osnovao povjerenstvo

Na mjesto nesreće upućeni su i ronioci koji će utvrditi oštećenje broda. Prema prvim neslužbenim informacijama nije došlo do prodiranja vode u brod niti onečišćenja mora, no kasnijim izvidom utvrđeno je da je do prodora mora u unutrašnjost broda ipak došlo. Četrdeset i jedan putnik i četiri člana posade s prevezeni su katamaranom 'Karolina' u Biograd, odakle će autobusima biti prevezeni u Split, potvrdila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 'Ministar Božidar Kalmeta je osnovao povjerenstvo koje će istražiti uzrok nasukavanja trajekta Marko Polo', rekla je Halužan dodajući da su na mjesto nesreće jutros upućeni brodovi Lučkih kapetanija Šibenik i Zadar te šibenske Pomorske policije, kao i inspektroi sigurnosti plovidbe. Prema priopćenju iz hrvatske nacionalne brodarske kuće Jadrolinije prilikom nasukavanja trajekta Marko Polo nije došlo do zagađenja okolnog akvatorija naftom, uljima ili drugim agresivnim tvarima. U kompaniji se nadaju da trup broda nije oštećen u tolikoj mjeri da bi ugrozio okoliš. Uzroci i šteta, koja će svakako biti milijunska, još nisu utvrđeni.
 

Putnici zadovoljni posadom

Putnici s kojima je razgovarala naša ekipa kažu kako su većinom spavali kad su čuli struganje i tresak. Svi odreda pohvalili su brzu i mirnu reakciju posade, ali i ponašanje svojih suputnika koji nisu stvarali paniku. No, kako se sve zbilo, kažu, ne znaju. 'Prvi moment sam mislio da smo naišli na val, da smo otvorili more pa da nas je val potresao. Ali onda sam skočio van i vidio što je i rekao supruzi da smo se nasukali', opisuje dramatične trenutke jedan putnik, dok drugi putnici ističu dobru reakciju posade. 'Što se desilo, desilo se, ali su bili svi u redu. Sva posada je bila odlična. Ja mislim da je nema nigdje na svijetu takve', rekla je jedna putnica.

Upitno današnje odsukavanje zbog bure

Još nije poznato hoće li tijekom današnjeg dana biti moguće organizirati odsukavanje 'Marka Pola', naglasila je Halužan, dodajući da su za danas najavljeni jaki udari bure na području na kojemu je brod. Zbog odsukavanja na mjesto nesreće upućeni su brodovi 'Gea' i 'Delta', napomenula je Halužan. Trajekt će se tako s otočića Sita odsukati ovisno o vremenskim uvjetima i procjeni stručnjaka (Hrvatskog registra brodova, ronioca i Jadrolinije) koji se nalaze na mjestu nesreće i utvrđuju oštećenja na brodu. Na mjestu nesreće nalaze se dva tegljača, te su postavljene brane kao priprema za postupak odsukavanja broda. Također, od jutra su na mjestu nesreće i plovila Lučke kapetanije Šibenik i Zadar.

Inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavili su jutros očevid te pomorske nesreće i utvrdili su da se brod dužine 128,13 metara pramčanim dijelom u dužini od oko 15-ak metara nasukao na obalu uslijed čega je došlo do prodora mora. Također, inspektori su ispitali zapovjednika broda Zdravka Radića, dežurnog časnika i kormilara nad kojima je obavljen alkotest te upravitelja stroja.

Podaci o brodu:

Dužina: 128,13 m

Širina: 19,62 m

Visina: 12,20 m

Gaz: 5,73 m

Brzina: 19;50 čvorova

GT: 10154

NT: 4730

Kapacitet putnika: 1000 osoba

Kapacitet vozila: 270 automobila

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene