Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijedok nijekao umiješanost

Nastavljeno suđenje za zločin u Lovasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin počinjen 1991. u hrvatskom selu Lovasu nastavljeno je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu svjedočenjem zapovjednika paravojne postrojbe 'Dušan Silni' Slavka Stupara.

U nastavku svjedočenja, započeta 26. siječnja, Stupar je kazao da je bio član tadašnje političke stranke Srpske narodne obnove te da mu je uoči napada na Lovas, dok je boravio u Tovarniku, 'netko iz Vojske' rekao da će selo biti granatirano.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Marlene Engelhorn Želi platiti i porez! Naslijedila 25 milijuna eura pa ih odlučila razdijeliti: "Moć i bogatstvo nisam ničime zaradila"

'Prijavio sam se u dobrovoljce kako bih dobio potvrdu koja bi me oslobodila regrutacije za rezervni sastav JNA. Čuo sam da su neki vojnici ginuli, a nisam želio ostaviti suprugu, dijete i majku', objasnio je Stupar, dodavši da je u Tovarnik došao skupa s prvooptuženim Ljubanom Devetakom.

U suočenju svjedoka i prvooptuženoga na upit jesu li zajedno došli u Tovarnik nekoliko dana prije napada na Lovas, Stupar je ostao pri svojemu iskazu, a Devetak je zanijekao tvrdnje svjedoka. Stupar je posvjedočio da je nakon napada na Lovas bilo zarobljenika, da su bili smješteni u podrume zgrada oko crkve te da zatvorenike, koje je on mogao vidjeti, nitko nije dirao.

U prvom dijelu svjedočenja, u početku prošlog tjedna, Stupar je nijekao tvrdnje drugih svjedoka i optuženika da je bio zapovjednik paravojne postrojbe 'Dušan Silni'. Nijekao je i iskaze optuženih Aleksandra Nikolaidisa i Petronija Stevanovića, koje je predočio sud, i po kojima su Srbi, mještani Lovasa, pokazivali na koje hrvatske kuće treba bacati bombe.

U suočenju s Nikolaidisom i Stevanovićem Stupar je danas, na upit jesu li i na čije kuće bacane bombe u Lovasu, zanijekao da su Srbi iz Lovasa pokazivali na koje kuće treba bacati bombe, a optuženici su ostali pri svojim iskazima. Suđenje za ratni zločin u Lovasu počelo je 17. travnja 2008. na temelju optužnice koju je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo protiv 14 osoba, navevši da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin - ubojstvo 70 civila - u Lovasu.

Za taj ratni zločin optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove, koju je vodio Mirko Jović (nije optužen), osnovao je u Novoj Pazovi i Šidu postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas u kojem je živjelo uglavnom hrvatsko stanovništvo. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama. Suđenje se nastavlja 23. veljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene