Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljeno suđenje za ubojstvo obitelji Olujić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Vukovaru, saslušavanjem prvih svjedoka nastavljen je sudski postupak za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se zbog ubojstva Radomira i Anice Olujić te njihove malodobne djece Milene i Marka počinjena 17. veljače 1992. u Cerni blizu Vinkovaca, od prošlog tjedna vodi protiv pet bivših pripadnika izvidničko-diverzanstke satnije HOS-a.

Riječ je o Tomislavu Madiju (47), Mariju Juriću (34), Zorana Poštiću (34), Davoru Laziću (34) i Miji Starčeviću (51). Suđenju pred Sudskim vijećem Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ante Zeljka, nazočna su sva petorica optuženika koji su od uhićenja u pritvoru osječkog zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za ubojstva Olujićevih ukupno 57 godina zatvora Slika nije dostupna Počelo suđenje za ubojstvo obitelji Olujić

Majka ubijenog Radomira Olujića, Stojanka, navela je za Radomira kako je bio dobre naravi, ali da se jako bojao zbog srpskog podrijetla.Također je navela kako su u dvorište njezina sina tijekom Domovinskog rata dva puta bacane eksplozivne naprave, a jedanput je nepoznata osoba razbila i prozor na kući u kojoj su živjeli ona i suprug.

'Moj suprug govorio je sinu da bježi s obitelji, ali je snaha to
odbijala govoreći: 'Tko će me ubiti, ja sam Hrvatica'', rekla je,
spomenuvši kako joj je sina nekoliko puta u selu 'dobrano' istukao sumještanin hrvatske nacionalnosti, ali nije željela reći njegovo ime jer ga se boji.

Svjedok Ivan Čačić, koji je 1992. bio načelnik SIS-a 109. brigade HV-a, rekao je kako mu je u ljeto te godine Mato Boroz, koji je bio kandidat za prijam u SIS, kazao kako optuženi Mario Jurić kao svjedok ubojstva obitelji Olujić želi dati iskaz. 

'Izvijestio sam o tome načelnika SIS-a u Osijeku Mirka Grošelja i s Jurićem smo se sastali na PIK-ovu stanu blizu Vinkovaca, gdje sam čuo kad je Jurić rekao da je odustao od povezivanja protutenkovskih mina postavljenih po kući Olujićevih, kada je vidio da su ubijena i djeca', svjedočio je Čačić.

Naveo je i kako je od vinkovačke policije zatražio zapisnik o
očevidu i fotodokumnetaciju, ali je policija to odbila te kako mu je Grošelj rekao da je 'o svemu obavijestio pomoćnika ministra policije Franju Tureka uz uputu da se mi više ne petljamo u to'. 

U raspravu se pitanjima uključio i optuženi Jurić, zapitavši Čačića je li mu poznato da je o ubojstvu obitelji Olujić 'izviješćena tadašanja Vlada nacionalnog jedinstva i Ured predsjednika Republike Franje Tuđmana te da su u Osijek dolazili pokojni ministar obrane Gojko Šušak i Vladimir Šeks te naredili SIS-u da svu dokumentaciju u vezi s ubojstvom obitelji Olujić preda MORH-u i više se ne petlja u slučaj', na što je Čačić odgovorio niječno.

Jurić je također upozorio suca Zeljka na 'torture' kojima je izložen u pritvoru osječkog zatvora, rekavši kako je 'Hrvatima optuženima za ratni zločin i u slučaju 'selotejp' i u slučaju Olujić dopušteno tuširanje samo jedanput na tjedan, a Srbima, optuženim za ratni zločin, četiri puta te športske aktivnosti'. Zbog takva odnosa zatvorskog upravitelja počeo je štrajk glađu.

U optužnici za ubojstvo obitelji Olujić navodi se kako je Tomislav Madi kao zapovjednik satnije HOS-a izdao naredbu okrivljenima Juriću, Poštiću, Laziću i nepoznatoj osobi nadimkom "Bosanac 'da odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna, iako je znao da je riječ o civilima, a da kuću miniraju'. Preodjevene u odore bivše JNA do kuće obitelji Olujić optužene je dovezao također optuženi Starčević. Kad su ušli u kuću i iz vatrenog su oružja ubili Radomira i Anicu Olujić te njihovu malodobnu djecu, iz kuće su uzeli lovačku pušku i pištolj, neutvrđenu svotu njemačkih maraka te zlatni nakit koji su, nakon povratka u Komletince, predali Madiju. U kući su postavili tri tenkovske mine i povezali svaku s 2,5 kilograma vitezita 20, ali zbog nestručna rukovanja eksploziv nije eksplodirao .

Glavna rasprava nastavlja se sutra saslušavanjem novih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene