Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio vještak

Nastavljeno suđenje Slavici za kornatsku tragediju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje šibenskome vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.

Danas je svjedočio još jedan od sedmero vještaka koji su multidisciplinarno vještačili uzroke pogibije vatrogasaca na otoku Kornatu. Sudski vještak za požare i eksplozije Milan Carević, koji je vještačio izgorjelu opremu poginulih vatrogasaca, objasnio je kako se rastalio aluminij na vatrogasnim crijevima. Rekao je kako je utvrđeno da su se cijevi zapalile na vrlo visokoj temperaturi od 700 do 900 stupnjeva Celzijevih.

"Međutim, te cijevi nisu bile izložene direktnome plamenu, već su kratkotrajno bile izložene djelovanju vrućeg zraka, otprilike oko deset sekunda", rekao je, dodajući da su se pritom zapalile, nakon čega su dugo gorjele, a samo gorenje oštetilo je i rastalilo aluminij.

Pročitajte i ovo Ajka Crvelin, majka i supruga poginulih vatrogasaca tko je odgovoran? Obitelji poginulih vatrogasaca razočarane oslobađajućom presudom Draženu Slavici: "Ma bijes, tuga, žalost. Da imam, pucala bi sa svih strana" Slika nije dostupna POTVRĐENA PRESUDA Vrhovni sud oslobodio Dražena Slavicu odgovornosti za kornatsku tragediju

>> Suđenje za Kornate: 'Eruptivni požar mogao je inicirati tragediju, no glavni uzrok je plinska smjesa'

Pošto je Carević nekoliko puta objasnio u kojem je dijelu vještačio požar, županijski državni odvjetnik Zvonko Ivić uporno ga je ispitivao o dijelovima multidisciplinarnog vještačenja u čijoj izradi nije sudjelovao. Unatoč upozorenju predsjednika vijeća Borisa Babića da nepotrebno odugovlači postupak, Ivić je ponovio pitanje o vremenu stradavanja vatrogasaca, na što mu je vještak Carević odgovorio kako nijedno vrijeme nema baš nikakav utjecaj na završetak toga tragičnog događaja.

Inzistiranje na vremenu u jednom tako kompleksnom događaju zaista nema nikakve veze s njegovom biti, rekao je vještak Carević. Suđenje se nastavlja 12. studenoga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene