Bivši vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu nije želio iznijeti obranu od optužbi da je svoju nekadašnju tvrtku, zajedno s troje suoptuženih, oštetio za 1,25 milijuna eura.


Ivica Todorić na suđenju je odbio iznositi obranu. Sutkinji Maji Štampar rekao je da to nema veze sa sudom, nego je to njegov stav prema procesu koji se vodi protiv njega. Todorić ne želi ni odgovarati na pitanja.

Vezani članci Ivica Todorić Nastavljeno suđenje Ivici Todoriću, na sud došli i Piruška Canjuga i Ante Huljev Ivica Todorić izašao iz Remetinca (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Sloković misli da bi suđenje Todoriću moglo početi u veljači, bivši šef Agrokora obrušio se na premijera

Sutkinja je navela da je u siječnju 2019. Todorić izrekao prigovor da je rješenje o istrazi neosnovano. ''Nisam znao za događaj koji mi se stavlja na teret'', rekao je bivši vlasnik Agrokora. Naglasio je da nije točno da je postupao u namjeri da ošteti koncern.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića u ovom su slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga, koji danas iznose obranu.

Todorić: "Optužnica je smeće"

Todorić na sudu nije želio ni odgovarati na pitanja navodeći da je razlog "proces koji se protiv njega vodi, a što nema veze sa sudom". No odgovarao je na pitanja novinara i kazao da je dobio optužnicu i da je "to smeće".

"Neću se braniti, nema uopće šanse. U međuvremenu će se razjasniti stvar oko Agrokora, vidjet će se tko je to napravio, izaći će dokumenti i dokazi. Imam nekoliko stotina dokaza. Imam dokaze da se zločinačka organizacija koju je postavio Plenković napravila plan prije nego sam došao na sastanke kod njih", rekao je Todorić te dodao kako ima vladin plan u kojem piše da on treba otići kod bilježnika i bez naknade dati trećoj osobi firmu.

"Oni su mene došli ucijeniti. Htjeli su prije zakona da im privatno dam firmu. Potjerao sam Dalićku iz sobe, nisam htio na to pristati. Rekli su da ako ne predam firmu, onda će napisati zakon", rekao je.

Bivši šef Agrokora kaže kako jedan spor vodi u Americi te će dva spora početi u Engleskoj. "Sve će se saznati, a onda će se saznati jedna tragedija Hrvatske i zato što takvi i na taj način upravljaju državom u ovom smo stanju u kakvom jesmo."

"Dalićka je došla k meni 16. 3. i rekla potpiši. Dan prije nego što je došla u novinama je izašlo da nisam platio porez, svi su to mediji objavili, došla me prestrašiti da bih ja potpisao", rekao je Todorić i nastavio: "Oni su mislili da sam ja pokrao novac, da ću se prestrašiti. Ali naišli su na čovjeka koji nije uzeo ni jedan cent. 30 godina sam bio direktor kompanije naše u Švicarskoj, 30 godina dva odvjetnika su sa mnom u upravi, zezali su me za jedan franak da sve bude u redu. Imali smo kontrole, uvijek pozitivno, radili smo prema njihovim pravilima. Sad oni vele da nešto nije u redu u drugoj državi."

Todorić tvrdi da je na svaki svoj trošak platio porez te da mu u 30 godina Agrokor nije čak platio ni ručak, već je sve išlo iz njegova džepa.

"Moje stvaranje se vidi. Vidi se što sam radio. Iz pepela sam 40 digao industriju. Uživam u ovome sada što radim, borim se da se uništi jedno zlo koje imamo u državi, i uništit će se", rekao je Todorić.

Za što su optuženi

Četvrtooptužena je Nicole De Rossi. Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Nakon istrage pokrenute 2017. nedavno je podignuta optužnica i u "velikom slučaju Agrokor".