Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se tko je ubio civile

Nastavak suđenja za Banski Kovačevac u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Pani Bulatu i Radi Vraneševiću za ubojstvo šestero hrvatskih civila u hrvatskom mjestu Banskom Kovačevcu u ožujku 1992. godine, pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu pripadnici tadašnje vojske tzv. 'republike srpske krajine' Petar Škaljac i Miloš Pajić posvjedočili su u utorak da je Bulat sporne večeri boravio u selu, ali da ne znaju tko je ubio civile.

Pozvani da u dokaznom postupku, kao svjedoci suda iznesu svoje spoznaje o događajima u Banskom Kovačevcu, u svjedočenju iz Županijskog suda u Rijeci putem video konferencijske veze obojica su, u odvojenim iskazima, izjavili kako su tijekom noći čuli pucnje, a da su u danima koji su slijedili doznali da je ubijeno nekoliko starijih ljudi. Škaljac je kazao da je bio pripadnik odjela koji je bio smješten u selu pod zapovjedništvom Đure Krivokuće, a da je zapovjednik voda bio Milan Džakula, dodavši kako je te noći Bulat došao kod Krivokuće i s njime nešto razgovarao te da je potom odlazeći rekao da svi, osim stražara, ostanu u podrumu kuće u kojoj su boravili.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna Suđenje za Banski Kovačevac Svjedok ništa ne zna o stradanju civila

On je kazao da su te večeri na straži bili Mile Malobabić i Mile Vučinić, dok je on bio u podrumu, i da je čuo pucnje, ali nije znao o čemu se radi te da je idući dan doznao da je ubijeno nekoliko civila. Pajić je posvjedočio da je bio na straži i da je došla smjena, nakon čega je otišao spavati, te da je po povratku čuo da su ljudi ubijeni, a da je nekoliko dana kasnije doznao da je ubijeno nekoliko starijih žena.

Žrtve bacili u zdenac, zatim ga minirali

U riječki sud trebao je doći i također putem video veze biti saslušan svjedok Svetozar Bižić, ali on se nije pojavio iako je, kako je objašnjeno, uredno pozvan, pa je njegovo saslušanje odgođeno. Zločin za koji se terete Bulat i Vranešević počinjen je u razdoblju od 19. do 23. ožujka 1992. godine, kada su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su optuženi, po navodima optužbe, pucali u njih. Kako je navedeno u optužnici, po naredbi Bulata, tada pomoćnika zapovjednika za sigurnost drugog bataljona 19. brigade vojske tzv. "republike srpske krajine", Vranešević je, skupa s drugim pripadnicima te postrojbe, tijela žrtava bacio u obližnji zdenac, koji su zatim minirali.

Suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu započelo je 2. rujna 2008. godine, kada su Bulat i Vranešević zanijekali navode optužnice. U dosadašnjem tijeku postupka saslušano je više pripadnika postrojbi u sastavu tadašnje 19. brigade koji su posvjedočili da su u vrijeme kada je počinjen zločin prvooptuženog Bulata viđali u selu i kod zdenca ali da nisu vidjeli tko je ubio civile. Temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, hrvatsko tužiteljstvo je u svibnju prošle godine taj slučaj ustupilo srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene