Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Oporba upozorava na političko zapošljavanje u poduzetničkim centrima

Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr)
Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U raspravi o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture saborska je oporba u srijedu upozoravala na političko zapošljavanje u centrima za potporu poduzetnicima, a SDP-ov Gordan Maras ustvrdio je kako se zakon mijenja samo zato da bi se dijelila državna zemlja općinskim načelnicima i gradonačelnicima.

"Što se tiče samoga povećanja konkurentnosti investicija, od toga neće biti ništa jer je Hrvatska na duplo nižem prosjeku stranih pojedinačnih investicija od razine EU i da nemamo turizma takvih investicija niti ne bi bilo", poručio je Maras.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabor Izvanredna sjednica Oporba zaključkom traži smjenu uprava svih odgovornih za aferu "plin za cent"

S njim se ne slaže HNS-ova Božica Makar.

"Ne mogu shvatiti da bi se zakon radio kako bi se dijelila državna zemlja lokalnim čelnicima. Oni trebaju zemlju da dovedu poduzetnike, zaposle ljude i razvijaju svoj kraj. Što će njima osobna ta zemlja", čudila se Makar.

HDZ-ov Tomislav Klarić poručio je kako takve Marasove tvrdnje sramote Sabor kao instituciju.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić uvjeren je da će predložene izmjene Zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture poboljšati poduzetničku klimu. U njihov sustav uključuju se i slobodne zone, a zemljište u vlasništvu države moći će se darovati ako je u postojećim zonama popunjenost 50 posto, a ne više 66 posto. Ukida se i ograničenje od 20 kilometara od granice postojeće poduzetničke zone.

Mostovka Ivana Ninčević Lesandrić iz Mosta u raspravi je upozorila na političko zapošljavanje u centrima za potporu poduzetnicima koje osniva lokalna samouprava.

"Inkubator u Solinu, koji je osnovan od strane jedinice lokalne samouprave. Oni su u svom izvještaju za 2016. godinu kao poduzetnički inkubator, dakle poduzetnička potporna institucija napisali da su organizirali vatromet i ispekli janjetinu. Mene je stvarno sramota to reći, ali to je činjenica", kazala je.

HDS-ov Branko Hrg založio se za analizu ukupnih troškova potpornih institucija i nijhove važnosti da se, kaže, vidi gdje su stvarno napravljeni pomaci u poboljšanju poduzetničke klime. Zagovara ideju 'agroinkubatora' koji bi, uvjeren je, pomogli OPG-ovima da plasiraju svoje proizvode.

Govoreći o percepciji poduzetnika u Hrvatskoj Ninčević Lesandrić je ustvrdila da se poduzetnik automatski izjednačava sa kriminalcem i lopovom.

"To je krivo, zbog toga što poduzetnici se dijele na poduzetnike i stranačke poduzetnike", poručila je.

Bulj: "Uhljebljivanjem u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije ciljano se urušava sustav"

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj upozorio je u srijedu na teško stanje u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije pozivajući ministra zdravstva Milana Kujundžića da osigura "jednako zdravstvo za sve".

"Ciljano se gase usluge koje koriste građani te najveće županije, sve se privatizira, pa tako od petka nema više radiologa", rekao je Bulj zatraživši stanku na na početku saborskog zasjedanja.

U petak je, tvrdi, jedna liječnica otišla zbog mobinga onih koji upravljaju Domom zdravlja, "uhljebljuju" u administraciju i ciljano urušavaju sustav.

U cijeloj je županiji tek pet radiologa, a na otocima nema mogućnosti pregleda, rekao je.

Žene su, kaže, na ultrazvuk dojke čekale šest mjeseci u Cetinskoj krajini, a sada će morati ići kod privatnika.

Zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture koje mu je predložila Vlada.

Nakon rasprave održat će se svečani prijam kojim će Hrvatski sabor obilježiti svoj dan, 30. svibnja.

Bit će to prigoda za podsjećanje na 30. svibnja 1990. godine i konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora i na povijesnu ulogu koju je Hrvatski sabor imao u očuvanju hrvatske državnosti tijekom stoljeća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene