Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavljaju se pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva, kojima bi se omogućilo vraćanje 24-satnih dežurstava u bolnice.


U Ministarstvu zdravlja u petak  nastavljaju se pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva, kojima bi se omogućilo vraćanje 24-satnih dežurstava u bolnice i na odjele gdje je smjenski rad izazvao povećanje listi čekanja.

Sindikat Preporod traži hitno donošenje uredbe o plaćama

Ministarstvo predlaže da se važećem KU, usklađenim s propisima EU, do daljnjega pretpostavi Zakon o zaštiti prava pacijenata. Naime, postojeće zakonske okolnosti u kojima se liječnicima ograničava broj radnih sati, zbog nedostatka liječnika onemogućile su i ugrozile održavanje postojeće razine kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite, ističe se u obrazloženju prijedloga Ministarstva za izmjene KU.

Ministarstvo ističe da se na ponovno uvođenje dežurstava odlučilo na prijedlog Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, sva četiri medicinska fakulteta i Akademije medicinskih znanosti.

Dežurstva i pripravnost više ne bi bila uključena u redovno radno vrijeme. Naknade za dežurstva bile bi onakve kakve su se isplaćivale prije stupanja na snagu trenutno važećeg KU-a - 9 posto veće za dežurstva radnim danom, 13,5 posto za rad vikendom i 18 posto blagdanom.

Na pregovore su pozvana oba sindikata potpisnika KU, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, dok se Hrvatski liječnički sindikat, koji ne priznaje postojeći KU, poziva da prvo potpiše KU kako bi mogao pristupiti pregovorima o izmjenama.

Sindikati željezničara Hrvatske: kolektivni ugovor ne rješava problem HŽ Carga

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek poručuje da će se odazvati na pregovore, ali kao uvjet za potpisivanje izmjena KU traži objavu u Narodnim novinama izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je određeno da se 'vrijeme provedeno u dežurstvu i rad po pozivu smatra radnim vremenom'.

S obzirom da Ministarstvo zdravlja poziva sindikate da pregovaraju i o dodatnim izmjenama KU-a, vezano uz uskratu plaća na osnovi radnog staža u zdravstvenim ustanovama, Avberšek poručuje da će poštivati Zakon o uskrati, no neće pristati da se pravo na dodatke od 4, 8 i 10 posto izbaci iz KU-a.

Takav potez bi, kaže, značio da se nakon 31. prosinca zaposlenicima u zdravstvu ne bi vratilo pravo na uvećanje plaće na osnovi staža od 4, 8 i 10 posto. I Avberšek najavljuje da će u ponedjeljak uputiti Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati, nakon što su to već učinili drugi sindikati državnih i javnih službi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook