Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovensko glasilo obavilo je vijest kako je u hrvatskoj ženskoj redovničkoj zajednici nedavno došlo do teških sukoba.


Do skandala je došlo zbog sumnje da su vodeće redovnice samostana počinile niz prekršaja, od onih financijske prirodne pa do krivotvorenja dokumenata, pišu slovenski izvori, a prenosi Jutarnji list. Dodaju kako je to bio tek manji dio drame koja se odvijala unutar samostanskih zidina. Pravi problem je, tvrde, u zlostavljanju mladih redovnica.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus Janez Janša Janez Janša pozvao da se proširi prostor slobode: "Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma"

Poglavarice samostana mlade kolegice su maltretirale, optuživale i postavljanje neprihvatljive zahtjeve sasvim neprimjerene redovničkom životu i moralu, piše Jutarnji list. Dodaje kako je na kraju jedna od mladih redovnica morala zatražiti liječničku pomoć kako bi se obranila od njihovih lažnih optužbi.

Probleme rješava Vatikan?

Novinari Jutarnjeg lista kontaktirali su slovenske kolege i saznali da se radi o nepotvrđenim informacijama da je u najvećem hrvatskom samostanu došlo do ozbiljnih sukoba te da su probleme morale rješavati neke kongregacije u Vatikanu. Iz Slovenije objašnjava da su oni saznali za cijeli slučaj jer je u njega navodno umiješan i jedan visoki crkveni dužnosnik podrijetlom iz Slovenije.

Novinski izvjestitelji u Vatikanu prvo su rekli da ništa ne znaju o ovom slučaju, a nakon nekoliko dana ipak su dali potvrdan odgovor. Jutarnji piše kako su vatikanski insideri uspjeli saznati da se u jednoj od komisija raspravljalo o sukobu u samostanu u Hrvatskoj te o iskuljučenju redovnica upletenih u sukob. Na Kaptolu tvrde pak, nitko nije čuo za nekakve sukobe jer su samostani izvan izravne nadležnosti mjesnih biskupa.