Zvonimir Troskot (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Zvonimir Troskot (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Građanska inicijativa Narod odlučuje za referendum o promjeni izbornog sustava prikupila je oko 450.000 potpisa, doznaje neslužbeno N1.


Nakon što je Građanska inicijativa Narod odlučuje u utorak navečer objavila da je narod odlučio da će se ići na referendum, N1 neslužbeno doznaje da je skupljeno oko 450.000 potpisa.

Vezani članci Konferencija za medije inicijative Narod odlučuje (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Narod odlučuje: ''Imamo samo 5 sekundi za provjeru potpisa za referendum'' \'\'Narod odlučuje\'\' bez uvida u potpise (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Nisu dobili uvid u nevažeće potpise: Inicijativa Narod odlučuje traži ostavku ministra Kuščevića

Prikupljanje potpisa trajalo je dva tjedna, od 13. do 27. svibnja.

Ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu ujutro upitan je za komentar te informacije. ''Utvrdit će se u proceduri je li skupljeno dovoljno potpisa. Čekat ćemo odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti...", rekao je Kuščević.

''Škakljivo je na referendumu odlučivati o ljudskim pravima, manjinskim pravima, o međunarodnim obvezama... Te stvari treba dobro urediti', dodao je ministar.

Potpise još moraju provjeriti državna tijela. Ako Hrvatski sabor potvrdi da je inicijativa prikupila dovoljan broj potpisa, o tome će obavijestiti predsjednika Sabora koji tada mora raspisati referendum.

Saborskim zastupnicima preostaje jedino većinom glasova zatražiti mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja od Ustavnog suda.