Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak dolazi u Pulu

Napolitano je uganuo nogu, neće se moći penjati na pozornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Italije Giorgio Napolitano uganuo je nogu, no to ga ipak neće spriječiti da nazoči koncertu 'Hrvatska i Italija zajedno u Europi' u pulskoj Areni.

Giorgio Napolitano usprkos ozlijedi dolazi u Puli. Kako se predviđeni protokol ne bi mijenjao, predsjednik Italije održat će predviđeni govor, no to neće učiniti s pozornice, nego sa svečane tribine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osveta Crnih Beretki Arena pod posebnom zaštitom zbog prijetnji Slika nije dostupna Tony Cetinski ostvario san i napravio spektakl u Areni

Podsjetimo, povodom 20. obljetnice državnosti Republike Hrvatske i 150. obljetnice ujedinjenja Italije, u pulskoj Areni večeras će se održati koncert Hrvatska i Italija zajedno u Europi.

Koncert organiziraju Talijanska unija, Istarska županija i Grad Pula, a s talijanskim kolegom u publici će biti i predsjednik RH Ivo Josipović.

Po dolasku u Pulu Josipović i Napolitano su se sastali s udrugama esula te s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

Predsjednik SABA Hrvatske Ratko Maričić prije susreta s predsjednicima u izjavi za novinare kazao je kako ovaj današnji susret predstavlja 'pomirenje i novo razvijanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Italije'.

'Za nas antifašista ovaj susret znači svojevrsno simbolično priznanje da Hrvatska počiva na temeljima antifašizma i da kao takva i formalno ulazi u Europu', naglasio je Maričić. Dodao je kako u Europi postoje razni oblici novih fašističkih pojava, što je samo potvrda da udruge antifašista trebaju postojati kako bi upozorile one institucije koje imaju snagu i moć da se treba boriti protiv takvih fašističkih pojava.

Dopredsjednik federacije esula u Italiji Lucio Toth prije susreta s predsjednicima kazao je kako ovaj susret predstavlja novi zaokret u odnosima ovih dviju država a sve u okviru zajedničke europske budućnosti gdje postoji suživot svih naroda.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je predsjednike dočekao u Zajednici Talijana istaknuo je kako sama povijest Istre i Pule potvrđuje povijesnu posebnost, specifičnost a prisutnost Europe se na ovome području, kako je rekao 'osjeća stoljećima kroz kulturnu baštinu, arhitekturu i duh građana'.U prostorijama Zajednice Talijana u Puli, dvojica predsjednika susrest će se s predstavnicima Zajednice Talijana.

Ispred Arene predsjednici Ivo Josipović i Đorđo Napolitano sade mladice masline kao simbol suradnje i unapređenja odnosa dviju zemalja. Maslina nije odabrana slučajno, naime, biblijski simbol mira, ujedno je i poveznica zajedničkog Mediteranskog podneblja i kulture Hrvatske i Italije.
 

 

(Mi. Dr./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene