Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano uganuo je nogu, no to ga ipak neće spriječiti da nazoči koncertu 'Hrvatska i Italija zajedno u Europi' u pulskoj Areni.


Giorgio Napolitano usprkos ozlijedi dolazi u Puli. Kako se predviđeni protokol ne bi mijenjao, predsjednik Italije održat će predviđeni govor, no to neće učiniti s pozornice, nego sa svečane tribine.

Vezani članci Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Turbofolk koncert - 1 Zabrana koncerta u Puli dobiva sudski epilog, gradonačelnik ostaje pri svom, a organizator već razmišlja o idućim pravnim potezima

Podsjetimo, povodom 20. obljetnice državnosti Republike Hrvatske i 150. obljetnice ujedinjenja Italije, u pulskoj Areni večeras će se održati koncert Hrvatska i Italija zajedno u Europi.

Koncert organiziraju Talijanska unija, Istarska županija i Grad Pula, a s talijanskim kolegom u publici će biti i predsjednik RH Ivo Josipović.

Po dolasku u Pulu Josipović i Napolitano su se sastali s udrugama esula te s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

Predsjednik SABA Hrvatske Ratko Maričić prije susreta s predsjednicima u izjavi za novinare kazao je kako ovaj današnji susret predstavlja 'pomirenje i novo razvijanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Italije'.

'Za nas antifašista ovaj susret znači svojevrsno simbolično priznanje da Hrvatska počiva na temeljima antifašizma i da kao takva i formalno ulazi u Europu', naglasio je Maričić. Dodao je kako u Europi postoje razni oblici novih fašističkih pojava, što je samo potvrda da udruge antifašista trebaju postojati kako bi upozorile one institucije koje imaju snagu i moć da se treba boriti protiv takvih fašističkih pojava.

Dopredsjednik federacije esula u Italiji Lucio Toth prije susreta s predsjednicima kazao je kako ovaj susret predstavlja novi zaokret u odnosima ovih dviju država a sve u okviru zajedničke europske budućnosti gdje postoji suživot svih naroda.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je predsjednike dočekao u Zajednici Talijana istaknuo je kako sama povijest Istre i Pule potvrđuje povijesnu posebnost, specifičnost a prisutnost Europe se na ovome području, kako je rekao 'osjeća stoljećima kroz kulturnu baštinu, arhitekturu i duh građana'.U prostorijama Zajednice Talijana u Puli, dvojica predsjednika susrest će se s predstavnicima Zajednice Talijana.

Ispred Arene predsjednici Ivo Josipović i Đorđo Napolitano sade mladice masline kao simbol suradnje i unapređenja odnosa dviju zemalja. Maslina nije odabrana slučajno, naime, biblijski simbol mira, ujedno je i poveznica zajedničkog Mediteranskog podneblja i kulture Hrvatske i Italije.
 

 

(Mi. Dr./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju