Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon sam dva mjeseca primjene ukida se smjenski rad u bolnicama. Ministar Rajko Ostojić sjeo je za stol s predstavnicima dvaju sindikata.


Riječ je o bolnicama i odjelima gdje nedostaje kirurga i anesteziologa. I sam ministar priznao je da u četvrtini te polovini bolnica i KBC-a smjenski rad nije funkcionirao.

Vezani članci Nisi sama - Hodaj s nama! - 5 "Nisi sama - hodaj s nama": Šetnjom ukazali na važnost kretanja, posebno za onkološke pacijente - ''U tome sam našla utjehu'' Opća bolnica Dubrovnik, ilustracija Zdravstvo čeka uvođenje COVID potvrda, još je nepoznato što ako se netko odbije testirati: "Očekujemo da će u uputi Ministarstva biti način kako ćemo rješavati taj dio"

Nakon produženih listi čekanja, sada se sve čini se vraća na staro - bolnice koje u smjenama rade već godinama nastavit će s takvim radom, a u ostalim se liječnici vraćaju na 24 satna dežurstva i paušalna plaćanja.

Zanimljivo je i to što je ministar rekao kako ni sam nije očekivao da će ovakav način rada funkcionirati, ali ga je morao uvesti zbog europskih direktiva. Hrvatski liječnički sindikat nije došao na pregovore, ali su upozorili na prijetnje otkazima i mobbing nad liječnicima koji su u sindikatu.

Ostojić: Do kraja tjedna odlučit ćemo o smjenskom radu u bolnicama

Da je stanje u zdravstvu blizu neodrživog pokazuje i primjer iz Kliničke bolnice Dubrava. Tamo je navodno zbog podjele rada došlo čak i do fizičkog obračuna između dvojice uglednih liječnika. Liječnik koji je prijavljen zbog napada sve je demantirao. Cijeli slučaj sada istražuje bolničko povjerenstvo.

Ključni dokument za plan zdravstva, Masterplan bolnica još uvijek nije javno objavljen, a nakon višemjesečnog štrajka, sindikat liječnika upozorio je da će nakon 18. travnja i prestanka štrajka u mirovanju odlučiti kako dalje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook