Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon kratke bolesti

Preminuo Denis Kuljiš: Bio je jedan od najutjecajnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista

Denis Kuljiš (Davor Javorović/PIXSELL)
Denis Kuljiš (Davor Javorović/PIXSELL)
Aktualno Galerija Denis Kuljiš (Davor Javorović/PIXSELL) Denis Kuljiš (Davor Javorović/PIXSELL) Denis Kuljiš (Marko Lukunić/PIXSELL) Denis Kuljiš (Marko Lukunić/PIXSELL) +0 Denis Kuljiš (Danijel Berković/PIXSELL) Galerija 1/3 >>
Nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu je u nedjelju preminuo dugogodišnji legendarni novinar Denis Kuljiš.

U dobi od 68 godina u Zagrebu je u nedjelju preminuo Denis Kuljiš.

Jutarnji list piše kako je preminuo nakon nakon kratke i teške bolesti.

Bio je jedan od najutjecajnijih, najsvestranijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 8. prosinca 1951. godine. Lingvistiku i sociologiju završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Novinarstvom se počeao baviti vrlo rano, a  prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

Bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika tjednika Danas, a radio je i za Studio. S partnerima je 1989. osnovao je medijsko poduzeće Media Press koje je sudjelovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog političkog tjednika u Hrvatskoj, Globusa. Bio je prvi glavni urednik Globusa, ostavši na toj funkciji punih pet godina, a tvrtka koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapress Holding (EPH) koja se danas zove Hanza media. U EPH Kuljiš je pokrenuo još i magazin Gloria kao i tjednik OK!, piše Jutarnji list.

Napustio je EPH te pokrenuo i dvije godine vodio Nacional. Nekon nekih samostalnh prijekata, vraća se u EPH, na mjesto savjetnika Uprave. Usporedo s tim, radio je i kao urednik.

Bio je jedan od osnivača novina "21. stoljeće", koje su lansirane 2012., a ugašene nakon samo nekoliko mjeseci izlaženja. U posljednje vrijeme objavljivao je kolumne na portalu Dnevno, te na svom portalu Žurnalist. Kolumne je tijekom karijere, osim u Jutarnjem, objavljivao u još nekim hrvatskim i regionalnim novinama.

Plodan publicist

U knjizi "Majmuni, gangsteri i heroji" sabrao je novinske tekstove i feljtone. Knjigu "Dva pamfleta protiv Tuđmana" objavio je 2005., a iste godine iz tiska je izišao i nastavak "Majmuna, gangstera, i heroja". Godinu kasnije objavio je djelo "Ad hominem". Napisao je i politički roman "Hrvatski bog Merkur".

U suradnji s povjesničarem Williamom Klingerom 2013. objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče", a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titov tajni imperij", piše Jutarnji list. 

Denis Kuljiš iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene