Broj neplatiša vozača s 200 tisuća prošle godine, s prvim danima nove, završio je na 50 tisuća.


Jedan vladin registar neplatiša računa, nakon godinu dana postojanja, dao je izgleda i neke rezultate. Riječ je o vozačima koji su primjerice imali neplaćene policijske kazne i sve dok ih ne podmire nisu mogli registrirati automobile u 2014. godini. Tako je broj neplatiša vozača s 200 tisuća prošle godine, s prvim danima nove, završio na 50 tisuća.

Neplaćena kazna, izravan je put u registar.

Vezani članci Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Ministrica Nikolina Brnjac kažnjena s 2000, Goran Marić s 4000 kuna Slika nije dostupna Vozači, znate li što vas čeka od prvog siječnja?

'Na dan 5. siječnja u registru neplaćenih kazni upisano je nešto više od 52 tisuće fizičkih i pravnih osoba koje su pravomoćno kažnjene u postupku i koje nisu platile kaznu u roku koji je predviđen sudom', rekao nam je Sergej Abramov, glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Tko je u registru, nema registracije. Stanice za tehnički pregled umrežene su s policijom prilikom dolaska na registraciju, ako se vaše ime nađe u registru neplatiša nećete moći produžiti vašu registraciju sve dok kaznu ne podmirite.

Nova pravila za neplatiše kazni: U registru se nalazi 9.103 osobe i tvrtke

Iako je registar u primjeni više od godinu dana, neugodnih iznenađenja svakodnevno ima.

'Ljudi su ispočetka malo iznenađeni, neki čak i ljuti, ali svjesni svojih kazni, oni odlaze, to uplaćuju i vraćaju se nakon par dana i obavljaju registraciju', kaže Vesna Delić iz AK Siget.

Uvođenje reda, vozači pozdravljaju.

Kako prolazi novi zakon koji ne dozvoljava tehnički pregled za vozače s neplaćenim kaznama?

'Kazne se trebaju plaćati, meni isto nije drago ako mi dođe, ali jednostavno na neki način se to mora riješiti, ako niste platili kaznu ne možete registrirati, s jedne strane je to u redu', rekao nam je Željko.

'Vjerojatno postoje još neke metode da se to rješava, ovo je recimo učinkovito', smatra Gordan.

Od početka primjene registra, kroz njega je prošlo nešto više od 190 tisuća osoba. Naplatom su zadovoljni u ministarstvu.

'Proizlazi da je naplativost prekršajnih kazni izrečena pred prekršajnim sudom prilično velika', kaže Abramov.

Kazna za parkiranje, neće vas odvesti u registar. A najbolji način da u njemu ne završite, je da ne činite prekršaje i kazne na vrijeme plaćate. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook