Zaboli li vas zub vikendom u Zadru, imate problem jer nema dežurnog stomatologa. Zadrani su ogorčeni. Pitaju se, je li moguće da su postali grad bez ginekologa, pedijatara i stomatologa?

Galerija


Ukoliko vas zaboli zub u subotu, u Zadru nećete riješiti problem. Stomatološka ambulanta u središtu grada ne radi. Iz zadarskog Doma zdravlja kažu da vikendom u Zadru nema stomatologa, ali da neki od njih, prema rasporedu dežurstava, rade subotom od 7 do 15 sati.

Zubar koji je bio u dežurstvu nije htio izaći pred kamere pa smo za mišljenje upitali građane.

Vezani članci Mito, ilustracija Ugrozio zdravlje ljudi zbog 3500 kuna mita? Propisivao lijekove pacijentima bez obzira na njihove stvarne potrebe Prazna čekaonica u ambulanti Koronavirus ispraznio čekaonice, no liječnici upozoravaju: "Moramo biti svjesni da postoje i druge bolesti"

"Nije samo stomatologija loša, već je općenito zdravstvo u gradu Zadru užas", rekao je Vanja.

No u jednom se slažu, stomatolog mora uvijek biti dostupan. Ukoliko je zubobolja toliko jaka, ni Hitna pomoć nije prava adresa. Jedino rješenje su privatni stomatolozi koji bi eventualnom vikendom izašli u susret.

"Ja bih pogledala grlo, provjerila vidim li je upaljen zub. Ako je upaljen zub, ja bih mu antibiotik napisala, a ako ga jako boli, lijek za bol", rekla je Sanja Kardum, liječnica.

Preporuka je da se čeka ponedjeljak.

"Ja nisam zubar. Radim svoj posao i ne mogu se miješati u tuđi posao", pojašnjava Kardum.

Posao Županije, kao osnivača Doma zdravlja, je osigurati pacijentima primarnu zdravstvenu skrb.

"Analizom je utvrđeno da tek jedan ili dva pacijenta mjesečno trebaju stomatologa vikendom, a kako sama organizacija dežurstva stoji 250 tisuća kuna, od toga se odustalo. Utvrđeno je da se posebna dežurstva u djelatnosti dentalne polivalentne zdravstvene zaštite mogu organizirati i ugovoriti samo u regionalnim centrima Osijek, Split i Rijeka po jedan tim, te Grad Zagreb - tri tima", stoji u priopćenju iz Županije.

Drugim riječima, zaboli li vas zub u subotu u Zadru, idite do Splita ili čekajte ponedjeljak. I da, ne zaboravite popiti tabletu protiv bolova.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr