Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro velika opasnost

Hladnoća ne popušta: Još će se danima dolaziti do odsječenih zaselaka, vojska spremna na sve što je čeka

Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 4
Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 4 Robert Labrovi?/dnevnik.hr
Aktualno Galerija Vojska u akciji (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Vojska u akciji (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Foto: Marko Balen/dnevnik.hr Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 9 Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 9 Foto: Robert Labrovi?/dnevnik.hr Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 10 Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 10 Foto: Robert Labrovi?/dnevnik.hr Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 8 Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 8 Foto: Robert Labrovi?/dnevnik.hr +6 Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Robert Labrović/dnevnik.hr) - 7 Galerija 1/11 >>
Moramo izdržati još samo nekoliko dana pa će ove drastične hladnoće napokon proći, tvrde prognostičari.

 

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

- U srijedu se gotovo cijela zemlja probudila u "debelim" minusima. Najniža temperatura u 6 sati izmjerena je na Zavižanu, a posebno hladno bilo je i u Bednji u kojoj je izmjereno -19,3 stupnjeva u 7 sati.

- Još u srijedu i u četvrtak imat ćemo ove zimske uvjete, a onda nam stiže zatopljenje. Ipak, budite na oprezu jer u petak i subotu zatopljenje može uzrokovati opasnu poledicu i kišu koja se smrzava na tlu.

- Iako je snijeg prestao padati snijeg, posla sada ima s njegovim raščišćavanjem. U čišćenju snijega i dalje pomaže vojska koju je u Gračacu obišao ministar Damir Krstičević.

U nastavku pratite razvoj situacije:

13:21 - "Nakon prestanka zimskih uvjeta dopušten je promet za sva vozila , pa i za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Bosiljevo.

Od 12:15 sati otvorene su državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac i DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, ali je zbog zimskih uvjeta promet zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom", izvijestio je na svojim stranicama HAK.

12:23 - Vojska još uvijek radi na području Like i Gorskog kotara. Na terenu je 500 vojnika, 30 vozila i 40 strojeva. Na području Gračaca još ima zaselaka koji su prometno odsječeni zbog snijega i još će se danima morati raditi da bi se došlo do njih, javlja s terena reporter Nove TV Šime Vičević.

Ministar Krstičević poručio je da su vojne snage spremne za pomoć i sve što ih čeka, kao i za moguće poplave nakon što se snijeg otopi.

11:34 - Ministar Damir Krstičević danas je u Gračacu obišao vojnike koji čiste snijeg.

10:29 - Putnici vlaka koji je u srijedu u 6:12 sati krenuo iz Koprivnice prema Zagrebu smrzavali su se na -12 stupnjeva kada se u mjestu Gradec pokvarila lokomotiva. HŽ je u pomoć poslao drugu lokomotivu, no sve je dodatno zastalo jer tračnice nisu bile očišćene, javljaju 24 sata.

"Sve dionice pružne mreže su prohodne, no zbog ekstremnih vremenskih uvjeta promet i dalje teče otežano jer zbog izrazito niske temperature dolazi do tehničkih problema i kvarova na pruzi i vlakovima", izvijestio je HAK o stanju u željezničkom prometu. U lokalnome i međugradskome prometu očekuju se kašnjenja od 30 do 60 minuta.

10:25 - Jaka bura i niske temperature zaledile su površinu mora u Zablaću.

09:51 - Zbog velike hladnoće, nanosa snijega i zbog toga što neke prometnice u Međimurju nije moguće kvalitetno očistiti od snijega, međimurski župan Matija Posavec donio je odluku o neodržavanju nastave u srijedu i četvrtak u svim osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Međimurska županija.

Župan Posavec takvu je odluku donio nakon konzultacija sa županijskim Upravnim odjelom za obrazovanje, kulturu i šport, međimurskim prijevoznicima koji prevoze učenike, roditeljima đaka te uz suglasnost nadležnog ministarstva. Prilikom donošenja odluke župan se vodio isključivo sigurnošću učenika.

Ova odluka ne primjenjuje se na području Grada Čakovca.

09:14 - DHMZ upozorava i vrlo veliku opasnost od hladnih valova koji mogu djelovati na zdravlje. Vrlo velika opasnost za srijedu vrijedi na području Rijeke i Splita, a za četvrtak je popisu gradova dodan i Dubrovnik.

Velika opasnost od hladnih valova koji mogu utjecati na zdravlje u srijedu je u Zagrebu, Karlovcu, Gospiću i Dubrovniku, a umjerena opasnost u Osijeku i Kninu.

Sutra je velika opasnost u Zagrebu, Karlovcu, Gospiću i Kninu, a umjerena u Osijeku. 

09:02 - Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za riječku regiju. "Hladnije od prosjeka. Minimalna temperatura od -9 do -3 °C PODUZMITE MJERE, očekuje se izražena hladnoća. Zaštitite sebe i pomognite osjetljivim ljudima. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", poručili su.

06:35 - Zagreb se u srijedu ujutro probudio na -12,9 stupnjeva Celzijevih koliko je izmjereno u 6 sati, kada je prema podacima DHMZ-a najtoplija bila Palagruža gdje je izmjereno 0 stupnjeva.

Kao i posljednjih dana, Hrvatska je i današnji dan počela okovana "debelim minusima". U Lipiku je u 6 sati izmjereno -15, u Bednji -19,2, a u Kutjevu -11,6 stupnjeva Celzijevih. U 7 sati u Bednji je bilo -19,3 stupnjeva Celzijevih.

Ogulin se probudio na -11,4. Otočac na -12, a Gospić na -13,5 stupnjeva Celzijevih. Minusi nisu zaobišli ni Split u kojem je izmjereno -4,9 stupnjeva, Šibenik u kojem je u 6 sati bilo -7,5 stupnjeva, kao ni Zadar u kojem je izmjereno -6,2 stupnjeva.

I danas je najhladniji Zavižan s -21,7 stupnjeva.

06:30 - Snijeg nastavlja otežavati vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a  moguću je i poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, upozoravaju se svi sudionici u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće, neka odgode putovanje.

Ako ipak krećete na put, OVDJE provjerite stanje na prometnicama.

Polako se nazire kraj hladnoći i snijegu

Hladnoća i snijeg ne popuštaju, ali polako im se ipak nazire kraj. Još u srijedu i u četvrtak imat ćemo ove zimske uvjete, a onda nam stiže zatopljenje. Važno je da će ono najprije stići u više predjele atmosfere, zbog čega će padati kiša, dok će pri tlu ostati ispod nule pa će se kiša smrzavati u dodiru s tlom i stvarati opasnu poledicu.

U srijedu nas čeka slično vrijeme kao što je bilo u utorak, pogotovo ujutro kad će se temperatura spustiti još niže nego proteklih dana. Čekaju nas debeli minusi i do -18, a ispod nule bit će i posvuda na Jadranu. Dobra je vijest da će oslabjeti vjetar. Samo će u podvelebitskom kanalu i na jugu bura još imati jake udare. Poslijepodne nas čeka više-manje slično kao i danas - sunčano te i dalje hladno. Najviša temperatura će se kretati od -8 do -5, ali uz slab vjetar pa će osjećaj hladnoće biti manji.

Na istoku Hrvatske također će prevladavati sunčana razdoblja i slab vjetar. Temperatura će se kretati od -5 do -7 stupnjeva.

Sunčano i vrlo hladno vrijeme bit će i na sjevernom Jadranu, pogotovo u gorskom dijelu. Dobra vijest je da će bura poslijepodne potpuno oslabjeti pa će barem osjećaj hladnoće biti manji.

Južni dio Hrvatske također će imati sunčan i hladan dan. Dnevna temepratura ovdje će barem biti iznad nule.

U četvrtak ponegdje niže i od -20

Još u četvrtak se pripremite na jako nisku temepraturu, ponegdje i nižu od -20, što je definitivno vrhunac ovog hladnog vala. Iza toga slijedi toplije vrijeme, ali u petak i subotu to zatopljenje može uzrokovati opasnu poledicu i kišu koja se smrzava na tlu.

Na Jadranu će u četvrtak još biti hladno, moguće i s malo snijega, a zatim slijede zatopljenje i kiša, moguće obilna i jaka.

Dakle, sutra i u četvrtak slijedi još vrlo hladno vrijeme, osobito ujutro, no rijetko gdje će i najviša temperatura prijeći nulu - samo na Jadranu, osobito južnom dijelu. Zatim slijede topliji dani.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene