Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dijelovi ploveće dizalice 'Veli Jože' pohraniti će se u skladište trgovačkog društva 'Plovput' u Splitu.


To će se napraviti radi zaštite dijelova od propadanja i oštećenja u brodogradilištu i ostat će u skladištu sve dok se ne stvore preduvjeti za smještaj u Pomorskom muzeju u Splitu na Gripama, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vezani članci Dizalica diže brod VIDEO Pogledajte impresivnu snagu dizalice koja podiže golemi brod kao od šale Tragedija u Italiji: Srušila se dizalica i ubila troje ljudi - 2 FOTO/VIDEO Tragedija u Italiji: Srušila se dizalica i ubila troje ljudi, još troje ih je ozlijeđeno

Dijelovi su jučer iz NCP-ova Remontnog brodogradilišta u Šibeniku u organizaciji Ministarstva dopremljeni u Split, a među njima su karakteristični dijelovi dizalice uključivo i zapovjednički most. Ministarstvo je naručitelj i posebne slikovne brošure kojom će se predstaviti povijest plutajuće dizalice Veli Jože koja će zajedno s ostacima dizalice biti predana Pomorskom muzeju gdje će je moći vidjeti posjetitelji.

Ukaže li se potreba, Ministarstvo će u svrhu zaštite poduzeti i sve mjere kako bi se sačuvani ostaci dizalice podvrgli konzerviranju, stoji u priopćenju. Legendarni brod-dizalica Veli Jože završio je prošlog ljeta svoj radni staž dulji od 50 godina.

Jedan od najpoznatijih brodova

Izgrađen je u Rotterdamu davne 1949. godine i jedan je od najpoznatijih hrvatskih brodova u novijoj pomorskoj povijesti, a sudjelovao je u mnogim hidrograđevinskim akcijama u Hrvatskoj i svijetu.

Tijekom duge pomorske 'karijere' taj je veteran dobio zavidne ocjene: bio je jedan od brodova koji su raščišćavali Sueski kanal od brodskih olupina nakon bitaka u Drugome svjetskom ratu, izgradio je gotovo sve jadranske mostove i sudjelovao je u gradnji većine naftnih i plinskih platformi na Mediteranu.

Njegova je posada u Domovinskom ratu najprije gradila pontonski prijelaz preko Maslenice, a nakon rata brod je sudjelovao u gradnji mosta na tome mjestu. Njegov posljednji teren bio je u Kaštelama, gdje je sudjelovao u gradnji marine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju